Puheenaihe

Grahn-Laasonen: "Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia"

Opetusministeri haluaa keskustelua keinoista, joilla rokotekattavuus saadaan paranemaan.

Ministeri ehdottaa äitiydestä aiheutuvien kulujen tasaamiseksi rahallista korvausta työnantajalle. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa selvitystä, voitaisiinko rokotekattavuus turvata esimerkiksi asettamalla lapsen rokottaminen ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille.

Grahn-Laasosen tiedotteen mukaan on välttämätöntä löytää keinoja turvata rokotekattavuus, jotta lapset ja koko väestö voisivat olla suojassa niiltä tartuntataudeilta, jotka olisivat turvallisesti estettävissä.

– Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta, Grahn-Laasonen muistuttaa.

Pienet lapset eivät voi itse päättää terveydestään ja sen suojaamisesta.

Vaikka valtaosa suomalaislapsista rokotetaan Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, rokotekattavuus on paikoin alentunut huolestuttavasti. Esimerkiksi tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saanut joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista. Riittävä kattavuus olisi 95 prosenttia.

– On uskallettava keskustella keinoista, miten rokotekattavuuden heikkeneminen estetään. Pienet lapset eivät voi itse päättää terveydestään ja sen suojaamisesta. Vanhemmat ovat siitä vastuussa. Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty? Grahn-Laasonen kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat