Puheenaihe

Suomi 100 -satelliitin epäonni jatkuu – joutuu edelleen odottamaan menolippua avaruuteen

Avaruusyhtiö SpaceX siirsi täksi illaksi aiottua Falcon 9 -kantoraketin laukaisua.

Pääkaupunkiseudun keväinen sää vaihtuu iltaan mennessä pilvisyyteen.

Jussi Vehkasalo

Aalto-yliopistossa rakennetun Suomi 100 -satelliitin huono onni jatkuu, tiedottaa Aalto-yliopisto.

Avaruusyhtiö SpaceX päätti siirtää täksi päiväksi eli sunnuntaiksi suunniteltua Falcon 9 -kantoraketin laukaisua raketille tehtävien ylimääräisten tarkistusten takia.

Laukaisua yritetään uudestaan aikaisintaan huomenna maanantaina illalla. Lähtö on noin vuoden alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.

Falcon 9:n mukana on kaikkiaan 64 piensatelliittia. Suomi 100 -satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Satelliitit vapautetaan 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100 -satelliitin vuoro on noin 4 tuntia ja 30 minuuttia laukaisun jälkeen.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Aalto-yliopiston kumppani Suomi 100 -satelliittin kehityksessä on Ilmatieteen laitos, joka on osallistunut satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen ja on mukana tieteellisessä tutkimusohjelmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat