Paikalliset

Seinäjoelta maailmalle lähtenyt sellisti Samuli Peltonen kertoo, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan – yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on keskittyminen

Samuli Peltonen aloitti sellonsoiton Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa vuonna 1989. Nyt hän soittaa Kansallisoopperan soolosellistinä.

Mika Kirsi

Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Jyväskylä Sinfonia, Tampere Filharmonia... Seinäjoelta kotoisin olevan sellisti Samuli Peltosen ansioluettelo on pitkä. Tällä hetkellä Peltonen soittaa Suomen Kansallisoopperan soolosellistinä.

Ammattimuusikon ura ei kuitenkaan ollut Peltosen mielessä, kun hän vuonna 1989 aloitti sellonsoiton Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa.

– Kunnolla aloin harjoitella vasta aika monta vuotta myöhemmin, kun kärpänen puraisi. Ehkä siinä oli joku tilaisuus, että sai esiintyä vähän korkeammalla profiililla ja se ajoi harjoittelemaan, Peltonen sanoo.

Peltosen mukaan onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja toisaalta hän kuvailee soittaneensa oikeiden ihmisten kanssa. Peltonen viime vuosina soittanut myös Australiassa. Sinne hän päätyi kapellimestari Pietari Inkisen pyynnöstä.

– Pietari kutsui sinne liidaamaan Wagnerin Ring-oopperaa, joka on yli 20 tuntia kestävä maailmanennätysooppera, Peltonen kertoo.

Ja kun tekee työnsä hyvin, kutsutaan myös uudestaan: seuraavaksi Peltonen soitti Sydneyssä.

Huipulle pääseminen vaatii vaivannäköä ja hyvää opettajaa.

– Kun kahdeksan tuntia päivässä monta vuotta harjoittelee, niin tulee tulosta, Peltonen sanoo.

Toisaalta soittajalta vaaditaan myös tiettyjä ominaisuuksia: nopeaa omaksumista, hyvää motoriikkaa ja hyvää fyysistä kuntoa.

– Myös aivojen pitää olla hyvässä tikissä, koska sormet menevät niin nopeasti, että jos pitää jäädä miettimään, niin menee sanat sekaisin, Peltonen sanoo.

– Totta kai auttaa, jos on lahjakas ja musikaalinen, mutta lahjakkuudesta yleensä 90 prosenttia on työtä.

Yhdeksi tärkeimmistä ominaisuuksista Peltonen mainitsee keskittymisen.

– Se tuntuu nykypäivänä olevan vaikeaa. Pop-biisit kestävät sen 2-3 minuuttia, joten 20 minuutin kuuntelu voi olla vaikeaa, ainakin jos pitää kuunnella ilman älypuhelinta.

Peltonen on soittanut huippuorkestereiden kanssa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tavoitteita silti vielä löytyy, vaikka Peltonen sanoo olevansa huono unelmoimaan.

– Yleensä jos jotain haluaa, niin sitä tekee kaikkensa sen eteen, Peltonen sanoo.

– Tietenkin kiva olisi käydä soittamassa Wagneria Bayereuthissa, siellä ei ole kukaan suomalainen vielä soittanut.

Samuli Peltonen esiintyy jousiorkesteri Aventura de Arcosin solistina Lakeuden Ristissä lauantaina 8. joulukuuta kello 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat