Paikalliset

Lakeuden Etappi esittää jätehuollon perusmaksua myös vapaa-ajan kiinteistöille – jäteastioiden tyhjennyshintoihin ei kajota

Kuvituskuva

Lotta Åberg

Lakeuden Etappi esittää, että vapaa-ajan kiinteistöistä maksetaan jatkossa ekomaksua 12,90 euroa vuodessa.

Tähän saakka ekomaksua, eli jätehuollon kiinteää perusmaksua, on maksettu vain vakituisesti asutuilta kiinteistöiltä, keskimäärin 38,64 euroa vuodessa kiinteistötyypistä riippuen. Kuitenkin jätehuollon ekomaksulla katettavat palvelut ovat olleet tarjolla myös vapaa-ajan asukkaille.

Ekomaksulla katetaan esimerkiksi jäteasemien maksuton vastaanotto useille jätelajeille ja Etapin ekopisteiden ylläpito. Ekomaksun periminen myös kesämökeistä on yleinen käytäntö muuallakin Suomessa. Asiakkailta saatu palautekin on vaikuttanut päätökseen.

– Etapin asiakaspalveluun on vuosien saatossa tullut tästä asiasta palautetta toimialueen kuntien asukkailta. On koettu, että ei ole tasapuolista, että vakituiset asukkaat kustantavat siltä osin jätehuoltoa myös kesäasukkaiden puolesta, kertoo kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala Lakeuden Etapista.

Jäteastian tyhjennyshintaa ei ensi vuonna aiota nostaa. Tällä hetkellä esimerkiksi 240 litran poltettavan jätteen jäteastian tyhjennyksen hinta on 7,44 euroa per tyhjennyskerta. Biojätteen tyhjennyshinta esimerkiksi 240 litran biojäteastialle on 9,18 euroa per tyhjennyskerta. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Jätemaksutaksaan on lisäksi esitetty muutos asumisessa syntyvien lietteiden kuljetusten osalta. Niin sanottu hukkakäyntimaksu olisi jatkossa samansuuruinen aina, kun tähän asti ensimmäisestä hukkakäynnistä on maksettu vähemmän. Hukkakäynnistä maksettaisiin siten ensi vuonna aina 74,98 euroa.

Jätemaksutaksa vahvistetaan lausuntojen jälkeen 16. tammikuuta. Lausuntoja voi jättää Lakeuden jätelautakunnalle 7.12. – 5.1.2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomalaistutkijat löysivät jätesyömärin, joka voi ratkaista merten muoviongelman – "Tulokset ovat olleet lupaavia"28.11.2018 20.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat