Paikalliset

Kulttuurikaveri lähtee mukaan rientoihin, kun yksin ei pysty – nyt etsitään uusia vapaaehtoisia

Sirkka Kuoppala on aktiivinen kulttuuriharrastaja. Taskussa on Seinäjoen kaupunginorkesterin kausikortti, mutta sen lisäksi hän toimii Kulttuurikaverina iäkkäälle herrasmiehelle.

Riina Haapala

Seinäjokelainen Sirkka Kuoppala on Kulttuurikaveri. Kulttuurikaveri on vertaiskokija, joka lähtee seuraksi kulttuuritapahtumiin.

Kuoppala on ollut toiminnassa mukana siitä asti, kun se Seinäjoella alkoi. Kuoppala on aktiivinen kulttuurin kuluttaja ja hän ajatteli, että toimintaa voisi kokeilla. Hänellä on kaveerattavanaan iäkäs mies Kasperista. Mies on näkövammainen, mutta eturivin paikoilla onnistuu niin teatterissa kuin elokuvissakin käynti.

– Ollaan käyty teatterissa, elokuvissa ja konserteissa, Kuoppala kertoo.

– Hirveän antoisaa puolin ja toisin.

Kulttuurikaveritoiminta alkoi Seinäjoella muutama vuosi sitten. Monessa kaupungissa on kulttuuriluotseja ja vastaavaa toimintaa haluttiin myös Seinäjoelle. Toiminta on tarkoitettu kotona asuville ikäihmisille, joilla on joko sosiaalisia tai fyysisiä haasteita lähteä yksin. Kulttuurikaverit, jotka ikäihmisten kanssa lähtevät, voivat olla minkä ikäisiä tahansa.

Kuoppala kertoo, että toimintaan mukaan lähteminen jännitti häntäkin ensin hieman, kun askarrutti, millainen ihminen kaveriksi on tulossa. Ennen kulttuuririentoihin lähtemistä he tapasivat kaveerattavan kotona ja silloin juteltiin tämän kiinnostuksen kohteista.

– Tässä mennään sen ehdoilla, joka kaveria haluaa, Kuoppala sanoo.

Kuoppalan kaveerattavan lapset asuvat kaukana eikä puolisoa ole. Pääkoppa kuitenkin pelaa ja Kuoppalan mukaan kaikki on mennyt hyvin.

– Piristää ja virkistää, kun lähtee jonnekin.

Kulttuurikaveritoiminnan yhteistyökumppaneita ovat Seinäjoen kaupunginteatteri, Seinäjoen kaupunginorkesteri, Rytmikorjaamo, Seinäjoen taidehalli ja Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo. Kulttuurikaveri vierailee näissä ikäihmisen kanssa maksutta. Toimintaa ei kuitenkaan ole rajoitettu vain näihin taidelaitoksiin. Kuoppala kertoo, että hän kävi kaveerattavansa kanssa viime vuonna Tervajoella asti.

Kuoppala kehottaa kaikkia toimintaa harkitsevia lähtemään rohkeasti mukaan. Mitään erityisvaatimuksia ei ole.

– Jos ei aivan tuppisuu ole ja pitää olla vähän tuntosarvi pitkällä, että mitä toinen haluaa. Ensimmäisessä tapaamisessa yleensä tietä, tuleeko tästä mitään, Kuoppala sanoo.

Hän muistuttaa, että tukea ja apua saa aina, kun sitä tarvitsee.

– Seinäjoellekin muuttaa paljon ikäihmisiä, niin se on tympeää lähteä yksin illalla, kun on pimeää ja liukasta.

Kulttuurikaverit ovat vapaaehtoisia, joten palkkaa ei siitä saa.

– On kiva tutustua uusiin ihmisiin. Kyllä siitä saa itsellekin, Kuoppala vakuuttaa.

Kulttuurikaveri

Toiminta alkanut Seinäjoella vuonna 2015.

Toiminta siirtynyt tänä syksynä Järjestötalolle.

Kulttuurikaveri on vapaaehtoinen, joka vierailee kotona asuvan ikäihmisen kanssa kulttuuritapahtumissa.

Yhteistyökumppaneita ovat Seinäjoen kaupunginteatteri, Seinäjoen kaupunginorkesteri, Rytmikorjaamo, Seinäjoen taidehalli ja Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo.

Toimintaan haetaan uusia vapaaehtoisia sekä kaverin tarvitsijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ikäihmisten Kulttuurikaveri-toiminta aloittaa Seinäjoen Järjestötalolla5.10.2018 10.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat