Puheenaihe

25 prosenttia suomalaisista naisista puhuu neljää kieltä – kielitaito kohentunut koko väestössä

Anton Soinne

Vähintään yhtä vierasta kieltä osaa 93 prosenttia 18–64-vuotiaista suomalaisista.

Eniten puhutut vieraat kielet ovat englanti, ruotsi ja saksa. Englantia osaa yhdeksän, ruotsia seitsemän ja saksaa kolme kymmenestä 18–64-vuotiaasta.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen Aikuiskoulutustutkimus 2017:stä.

Koulutusasteen ja vieraiden kielten osaamisen välinen riippuvuus on vähentynyt 1990-luvun lopulta lähtien.

Pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet ovat lisänneet kielitaitoaan eniten, 37 prosenttiyksikköä. Myös keskiasteen tutkinnon suorittaneiden kielitaito on lisääntynyt.

Yleisin kahden osatun kielen yhdistelmä on ruotsi ja englanti. Niitä osaa kaksi kolmesta aikuisista eli lähes 2,2 miljoonaa suomalaista.

Englantia ja saksaa osasi noin kolmannes ja lähes yhtä moni ruotsia ja saksaa.

Naisista vähintään neljää kieltä osasi joka neljäs ja miehistä joka kymmenes.

Pidemmän pohjakoulutuksen saaneet osasivat vieraita kieliä useammin kuin lyhyemmän pohjakoulutuksen saaneet. Kun korkea-asteen tutkinnon suorittaneista lähes kaikki osasivat ainakin yhtä vierasta kieltä, niin keskiasteen tutkinnon suorittaneista osaajia oli 91 prosenttia ja perusasteen tutkinnon suorittaneista 87 prosenttia.

Lähes kaikki alle 45-vuotiaat osasivat vähintään yhtä vierasta kieltä. Vanhemmista, 45–54-vuotiaista 92 prosenttia osasi vähintään yhtä kieltä ja 55–64-vuotiaistakin 83 prosenttia.

Aikuiskoulutustutkimuksen vastaajilta kysyttiin heidän äidinkieltään sekä mitä vieraita kieliä he osaavat. Heitä pyydettiin myös arvioimaan itse kielitaitonsa tasoa heille annetusta valmiista luokituksesta.

Osaamisen alin taso tarkoitti vain muutamien sanojen ja fraasien ymmärtämistä, ylin taso kielen melkein täydellistä hallintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat