Puheenaihe

Trafin pääjohtaja irtisanoutui – syynä ajokorttitiedoista noussut kohu

Mia Nykopp

Aleksi Malinen / LVM

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pääjohtaja Mia Nykopp on irtisanoutunut, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö.

Nykoppin mukaan syynä on Trafin ympärille noussut kohu ajokorttitietojen julkistamisesta.

– Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelun toiminnasta syntyneen tilanteen rauhoittamiseksi ja luottamuksen palauttamiseksi olen päättänyt siirtyä sivuun Trafin pääjohtajan tehtävästä, Nykopp toteaa LVM:n tiedotteessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina saaneensa Viestintävirastolta ensimmäisen alustavan asiantuntija-arvion Trafin sähköisten palveluiden tietosuojasta. Trafi sulki palvelut kohun alettua viime viikonloppuna.

Viestintävirastossa selvitystä johtava pääjohtaja Kirsi Karlamaa sanoo tiedotteessa, että Trafin palveluiden tietoturvallisuus on "keskimääräistä paremmalla tasolla" verrattuna valtiohallinnon muihin vastaaviin kohteisiin.

Ministeriön mukaan Trafin sähköisten palveluiden avaamisessa on kuitenkin edelleen riskejä ja siksi palveluita avataan käyttöön yksi kerrallaan. 

– Palveluita otetaan käyttöön sitä mukaa kun Viestintävirasto arvioi sen olevan mahdollista. Tarkemmista aikatauluista ilmoitetaan heti kun ne selviävät.

Trafin verkkopalvelusta nousi kohu viikonloppuna, kun virasto avasi kuljettajatiedot maksuttomaan hakuun. Kesästä lähtien sivustolta on kuka tahansa pystynyt selvittämään, onko tietyn henkilön ajo-oikeus voimassa vai ei. Palvelusta on voinut saada selville myös tietoja, joita voi käyttää identiteettivarkauksiin.

Trafin tietojohtaja Juha Kenraali kertoi aiemmin Ylelle, että kuljettajatiedot-palvelu on itsessään turvallinen, mutta ongelmia voi syntyä tietojen yhdistämisestä.

– Haaste on se, että väärissä käsissä tietoja voi yhdistellä ja niistä voi tehdä päätelmiä, hän sanoi.

Kuljettajatiedot-palvelu ei ole Trafissa uusi vaan samoja tietoja on voinut saada aiemmin puhelimitse ja sähköpostilla. Palvelu oli tuolloin maksullinen.

Trafin pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tällä kikalla Miikka lypsi suomalaisten henkilötietoja Trafista – Yle: "Useimmille olisi voinut löytyä helposti myös kotiosoitteet11.12.2018 08.33
It-yrittäjä varoitti Trafia jo viime kesänä – IS: "Mitä, jos joku nyt päättää hakea vaikka sadan tuhannen ihmisen tiedot..."10.12.2018 14.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat