Puheenaihe

Syyttävä sormi osoittaa somea – mielenosoitusten ennakkoilmoitusaika aiotaan nelinkertaistaa

Muutoksen tarkoituksena on auttaa poliisia turvaamaan kokoontumisvapaus. Myös Suomen Poliisijärjestöjen Liitto on osoittanut mieltä, jolloin poliisit valvoivat poliiseja. Kuvituskuva.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Hallitus esittää kokoontumislakiin muutosta, jonka mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävistä kokouksista, kuten mielenosoituksista, olisi tehtävä ilmoitus poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista. Muutoksen tarkoituksena on auttaa poliisia turvaamaan kokoontumisvapaus. Esitys annettiin tänään eduskunnalle.

Ehdotuksen mukaan ilmoitus mielenosoituksen järjestämisestä voitaisiin tehdä myös 24 tunnin määräajan jälkeen, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle. Spontaanien kokousten järjestäminen olisi näin ollen edelleen mahdollista.

– Oikeus vapaasti ilmaista mieltään kuuluu länsimaisen yhteiskunnan ytimeen. Poliisin tehtävä on varmistaa, että jokainen saa osoittaa mieltään rauhassa ilman toisten häiriöitä, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Kuuden tunnin ilmoitusaika on osoittautunut liian lyhyeksi."

Nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista. Ilmoitusajan pidentämisellä pyritään varmistamaan se, että poliisi pystyy turvaamaan yleisten kokousten häiriöttömän kulun nykyistä paremmin.

Oikeusministeriön tiedotteessa sanotaan sosiaalisen median mahdollistaneen sen, että suuriakin mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti. Kuuden tunnin ilmoitusaika on osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa.

Lausuntokierroksella saatu palautekin huomioon ottaen ilmoitusaikaa päätettiin pidentää 24 tuntiin. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rähäkät jatkuivat itsenäisyyspäivän yönä – Poliisi rankaisi 14:ää niskoittelijaa Helsingissä7.12.2018 08.52
Tuleeko taas rähinää? Poliisi ei voi estää uusnatsien marssia Helsingissä – ainakin 7 mielenosoitusta luvassa30.11.2018 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat