Paikalliset

Kiinnostaako larppaus, elokuvat tai pelit? – Uusi yhdistys kokoaa pienet harrastajaryhmät saman katon alle Seinäjoella

Tilojen sisustamisen lomassa kuvaan ehtivät yhdistyksen jäsenet Mika Autio, Sami-Pekka Pursiainen, Satu Aronen, Janne Rauhala, Jussi Karppinen, Tiina Autio ja Ito Kalliokoski.

Olli Korpi

Seinäjoella on perustettu uusi, pieniä harrastusryhmiä yhteen kokoava yhdistys. Etelä-Pohjanmaan kulttuuriyhteisö Ranka ry on virallisesti perustettu jo elokuussa, mutta toiminta alkaa nyt tammikuussa.

Idea on puheenjohtaja Janne Rauhala mukaan lähtenyt yliopistomaailmasta, jossa on erilaisia harrasteryhmiä.

– Olen itse nelikymppinen eikä minulla ole mitään yhteyksiä ammattikorkeakouluun. Toiminta olisi jäänyt pieneksi, jos se olisi vain ammattikorkeakoulun alaisena. Ajattelin, että avataan toiminta kaikenikäisille, Rauhala kertoo.

Yhdistyksen alle kuuluvat muun muassa elokuvat, kirjallisuus, lautapelit, videopelit, larppaaminen, sarjakuvat sekä manga ja anime. Tavoitteena on, ettei kaikkien harrastajien tarvitsisi perustaa omaa yhdistystä, joka saattaisi lopulta hiipua aktiivien puutteessa, vaan olisi yksi yhteisö, jonka alla eri ryhmät voisivat kokoontua.

– Olin itse Selmulla työkokeilussa ja mietin, että täällä ei ole yhdistystä, jossa roolipelaajat ja larppaajat pääsisivät tekemään asioita. Ajattelin, että perustan sellaisen, mutta sitten sain Jannelta viestin, kertoo Satu Aronen.

Monen marginaalisen lajin harrastajalla on samanlainen kokemus. Sami-Pekka Pursiainen kertoo, että pari vuotta sitten Seinäjoelle muuttaessaan hän ajatteli, että kyllä näin isosta kaupungista jotain löytyy. Sitä, mitä hän etsi, ei kuitenkaan ollut.

– Jos ei ole, niin on polkaistava itse käyntiin, toteaa Rauhala.

Monen yhdistyksen ongelmana on ollut myös se, että opiskelijat pyörittävät toimintaa. Jos valmistumisen jälkeen saakin töitä muualta, toiminta hiipuu. Rangan toiminnassa on mukana vanhempaakin väkeä ja sellaisia, jotka eivät ainakaan pariin vuoteen ole mihinkään lähdössä. Aktiivit toivovat, että mukaan uskaltautuisivat kaiken ikäiset.

– Nuoret ja opiskelijat ovat tervetulleita eikä katsota yhtään kieroon, vaikka olisi eläkkeellä ja haluaa tulla meidän kanssa pelaamaan Pokémon-korttipeliä, Aronen sanoo.

Rangan toimitilat sijaitsevat Kapernaumin teollisuusalueella. Niiden sisustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen on saatu avustusta Kuortaneen Säästöpankkisäätiöltä. Kahdessa huoneessa on tilaa katsella elokuvia ja pöytätilaa lautapeleille. Toiminnasta kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus torstaina 10. tammikuuta kello 17 pääkirjasto Apilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat