Paikalliset

Seinäjoen seudun kunnat muistavat muuttajaa esitteillä ja pikkuesineillä: "Palaute ollut pelkästään positiivista"

Seinäjoella muuttaja on parin vuoden ajan saanut kassin, jossa on tietoa kaupungista. Jatkossa sama tieto aiotaan koota yksiin kansiin.

Riina Haapala

Jos olet muuttanut Seinäjoelle muualta, postin mukana on saattanut tulla kortti.

Värikäs kortti toivottaa tervetulleeksi kaupunkiin ja kertoo, että voit hakea muuttajan tervetulokassin kaupungintalolta. Kassi sisältää muun muassa bussiaikataulut, esitteitä kaupungista, kansalaisopistolta ja kulttuuritarjonnasta. Lisäksi mukana on alennuslippuja esimerkiksi kaupunginteatterin ja -orkesterin esityksiin.

Seinäjoki on jakanut kasseja vuodesta 2017 lähtien. Aikaisemmin muuttajien kotiin on postitettu muiden seudun kuntien tapaan kirje ja esitteitä.

Yksi syy muutokseen oli Seinäjoen kaupungin markkinointipäällikkö Anu Männikön mukaan se, että muuttajien haluttiin löytävän kaupungintalo ja Aaltokeskus. Viime vuonna kortteja postitettiin 2 300 ja noin puolet haki kassin.

Sisältö on pysynyt melko samana, mutta tänä vuonna siihen on tulossa isompi muutos.

– Siellä on ollut erillisiä lippuja ja lappuja. Nyt suunnittelemme avaruusasukkaan käsikirjaa, johon kerätään kaikki materiaali yksiin kansiin, Männikkö kertoo.

Käsikirjaa varten on kyselty mielipiteitä asukkailta ja Seinäjoelle hiljattain muuttaneilta.

Männikkö toivoo, että käsikirja saataisiin ulos jo kevään korvalla.

Muissa Seinäjoen seudun kunnissa muuttajalle postitetaan tervetulokirje, joka sisältää tervetulokirjeen lisäksi usein muun muassa esitteitä, opaskartan ja tarjouksia. Monesti mukana on myös jokin pikkuesine, kuten kynä, avaimenperä tai muu pr-tuote.

Kauhavalla kirjeen mukana lähetetään elokuvaliput.

– Palaute on ollut hyvää. Ovat iloisesti yllättyneitä, kun saavat elokuvaliput jokaiselle perheenjäsenelle, kertoo Kauhavan kaupungin kehityskeskuksen yrityspalvelusihteeri Ulla Kari.

Osa kunnista on lähettänyt kirjeitä jo pitkään. Lapuan hallintojohtaja Juha Post kertoo, että uusille kuntalaisille on lähetetty tervetulokirje jo noin 20 vuoden ajan.

– Palaute on ollut pelkästään positiivista. Lapua oli alueen ensimmäinen kuntamarkkinointia harrastava kunta, Post kertoo.

Kirjettä lähetetään Postin mukaan aina edellisessä kuussa kaupunkiin muuttaneille sekä potentiaalisille kaupunkiin muuttajille.

Ilmajoella kirjeen lähettämisessä on myös pitkät perinteet.

– Ilmajoen kunta on lähettänyt ainakin 2000-luvulla, mutta epäilisin, että jo 1990-luvulta lähtien uusille kuntalaisille tervetulokirjeen, kertoo hallinto- ja viestintäsihteeri Heleena Keihänen.

Keihäsen mukaan kirjeen sisältö pyritään muokkaamaan kaikkia muuttajaryhmiä palvelevaksi.

– Jonkin verran on tullut myönteistä palautetta ja myös meiltä ovat jotkin kunnat saaneet esimerkkiä toimintaansa, Keihänen kertoo.

Kurikassa uusille kaupunkilaisille pyritään markkinointi- ja viestintäsihteeri Maija-Liisa Laitilan mukaan lähettämään tervehdykset vähintään puolen vuoden välein. Kirje sisältää esitteiden lisäksi muun muassa perhelipun Molskikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudellemaalle muutetaan eniten, Pohjanmaa menettää väestöä – Ulkomailta muuttaneiden määrä putosi30.10.2018 10.59
Välittäjä: Asuntokaupan Helsinki-trendi on murtumassa – "Luvut ennustavat muuttoliikkeen suunnan muutosta Suomessa"13.8.2018 09.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat