Paikalliset

Lapuan liikkeen nousu, uho ja tuho – Lapualaisooppera nähdään syksyllä ensi kertaa Seinäjoen kaupunginteatterissa

Juha Luukkonen ohjaa Lapualaisoopperan Seinäjoen kaupunginteatteriin.

Seinäjoen kaupunginteatteri

Lapualaisooppera nähdään ensi syksynä Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Lapualaisooppera on Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikkinäytelmä, jonka Helsingin Ylioppilasteatteri kantaesitti vuonna 1966.

Seinäjoen kaupunginteatterin Vanha-näyttämöllä nähdään näytelmästä uusi sovitus. Ohjaaja Juha Luukkosen teos kurottaa 1930-luvun ja Lapuan liikkeen yli tähän aikaan.

Sovitus pyrkii ymmärtämään, mistä myös meidän ajassamme näkyvä fasismi syntyy.

– Tärkein syy Lapualaisoopperan tekemiselle on se, että teoksen käsittelemiä teemoja ei voi ohittaa olankohautuksella tyyliin ”ne tapahtuivat 30-luvulla maaseudulla.” Samat merkit ovat olemassa nyt. Meidän on oltava tarkkana, ettei sitä jatketa ja fakta on, että koko ajan silti jatketaan, sanoo Luukkonen.

Sivistymättömyys, kasvatuksen henki, alueelliset tekijät ja omakohtaiset traumat, joille etsitään syyllistä. Niitä Luukkonen listaa äärioikeiston nousun syiksi.

– On esimerkiksi kauhea harhaluulo, että olisimme nykyään kovin sivistyneitä. Hyvin harva lukee kirjoja ja maailma täyttyy vajavaisista tiedoista ja mielikuvista. Suoranaiset valheet ja mutu-pohjalta nousevat väitteet muuttuvat todeksi, kun niitä pidetään riittävän pitkään esillä. Tämä mahdollistaa sen, että kaikki se, mitä ihminen ei ymmärrä – mikä on outoa ja pelottavaa – antaa hänelle tavallaan oikeutuksen ajatella sen olevan vähempiarvoista ja vaarallista, joka pitäisi poistaa.

Luukkosen Lapualaisoopperassa nähdään myös ihmiskohtaloita ja ilmiöitä, jotka eivät liity suoraan alkuperäistekstin juoneen mutta teemaan kyllä.

– Kova pyrkimys on päästä emotionaaliseen syvyyteen ja katsoa teoksen hahmoja sisältä päin. Olemme saaneet luvan kirjoittaa päälle uutta tekstiä, mikä lihavoittaa muun muassa Kosolaa, Hurja-Hiljaa ja Asser Saloa.

Melodiat ovat tuttuja Chydeniuksen sävelkulkuja.

– Mutta orkestraatiota ja muuta sovitetaan paikoin rankallakin kädellä, itsensä Kaj Chydeniuksen luvalla. Musiikin sovittaa Sami Silén. Lavastuksen Vanha-näyttämölle suunnittelee Juho Lindström ja puvut Leena Rintala.

Lapualaisoopperassa on lukematon määrä rooleja ja näyttämöllä nähdäänkin koko Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijäkunta.

Liput tulevat myyntiin torstaina 10. tammikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Seinäjoen ja Kokkolan kaupunginteatterien kevään ensimmäinen ensi-ilta on yksi ja sama näytelmä – esitetään vuorotellen kummassakin kaupungissa4.12.2018 12.00
Törnävän kesäteatterissa nähdään ensi vuonna Monty Python -musikaali19.10.2018 12.29
Seinäjoen kaupunginteatterin esityksissä kävi 48 000 katsojaa – keväällä yleisö pääsee laulamaan hittien mukana21.12.2018 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat