Puheenaihe

Haaveiletko omasta yrityksestä? Näin pääset alkuun – "Hyväkään liikeidea ei yleensä kannata heti"

TYÖELÄMÄ Moni haaveilee oman yrityksen perustamisesta. Petra Alanen on yksi haaveen toteuttaneista.

- Yrittäjyys voi olla myös sitä, että tekee töitä vain sen verran, että tulee omilla ansioillaan hyvin toimeen. Muun ajan voi sitten nauttia elämästä, sanoo yrittäjäksi ryhtynyt Petra Alanen.

Vapaus ja mahdollisuus olla oma pomonsa. Niitä asioita kaipaa moni oman yrityksen perustamisesta haaveileva. Tammikuun alussa yrityksen perustaneelle Petra Alaselle yrittäjyys tarkoittaa haasteita ja vaihtelua, mutta myös elämästä nauttimista.

Suomen Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan valtaosa yrittäjistä on Alasen tavoin tyytyväisiä ja ylpeitä työstään sekä urastaan.

Miten päästä osaksi tuota tyytyväisten joukkoa?

– Ensin pitää tietenkin haluta yrittäjäksi. Toiseksi pitää osata valitsemansa ala hyvin, sillä valtaosa aloittaa yksinyrittäjänä. Hyvä liikeidea on koko yritystoiminnan menestymisen perusedellytys. Pitää olla jotain, mitä myydä, on se sitten omaa osaamista tai joku tuote. On osattava tuotteistaa osaamisensa ja myydä se, hän luettelee.

Yrittäjän on Malisen mukaan oltava myös rohkea ja pitkäjänteinen. On uskallettava ottaa hallittuja riskejä ja kestettävä painetta.

– Täytyy ymmärtää yrittämisen realiteetit. Myös taustatyö on tehtävä hyvin. Kannattaa tehdä tietynlainen markkinatutkimus siitä, onko juuri sinun osaamisellesi kysyntää. Joillakin aloilla on lisäksi alakohtaisia lainsäädännöllisiä vaatimuksia, jotka pitää olla kunnossa.

Hyväkään liikeidea ei yleensä kannata heti.

Myös taloudelliset asiat on selvitettävä ja varmistettava rahoitus.

– Kannattaa muistaa, että hyväkään liikeidea ei yleensä kannata heti, joten varmista, että selviät alun yli, kun vasta etsit asiakaskuntaasi. Kun tulee kilpaillulle markkinalle uutena toimijana, vie aikaa löytää asiakkaat, Malinen opastaa.

Hän muistuttaa, että nykyään kilpailu on globaalia.

– Kannattaa siis miettiä, ovatko työsi tai tuotteesi myytävissä mahdollisimman laajalle, ja sen jälkeen hankkia välineet ja osaaminen siihen.

Kaiken a ja o yrittäjäksi ryhtymisessä on Malisen mukaan se, että on joku vahva osaaminen, jonka varaan bisneksensä rakentaa ja jota myy.

Juuri nyt asiantuntijuuteen pohjautuvalle yrittäjyydelle on kysyntää, ja koska palveluiden kysyntä näyttää kasvavan, arvelee hän palveluyrittäjyyden kannattavan jatkossakin.

Lisäksi tarvitaan vähintään perustiedot yrittämisestä, oman alan lainsäädännöstä ja yrityksen taloudenpidosta.

– Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse osata itse, vaan kannattaa hyödyntää muiden yrittäjien tarjoamia palveluita. Pitää osata tunnistaa jaksamisensa rajat, hän muistuttaa.

Malisen mukaan on tärkeää, että yrittäjä hankkii osaamista myös yrityksen hallittuun lopettamiseen.

– Jos yritys ei menesty, kannattaa lopettaa se hallitusti ja hakea sitten uutta yritysideaa, hän toteaa.

Poppakonsteja menestymiseen ei ole.

– Kun tekee asiat huolellisesti, seuraa markkinaa, muuttaa bisnesideaansa asiakkaiden tarpeiden mukaan, tekee riittävästi töitä ja hakee kasvua, pystyy bisneksestä kasvattamaan niin kannattavan, että sillä voi elättää itsensä ja mahdollisesti myös työllistää muita, Malinen uskoo.

Petra Alasen vinkit heille, joita yrittäjyys kiinnostaa

Ennakoi ja kerää itselle pesämuna ennen kuin perustat yrityksen. Vältä lainan ottamista, jos mahdollista.

Ole rohkea, mutta realisti. Älä kaunistele kannattavuuslaskelmiasi, vaan pyöristä mieluummin kaikki menot ylöspäin ja tulot alaspäin. Tee alussa vain välttämättömät hankinnat.

Keskity olennaiseen. Yksi tärkeimmistä menestyvän ihmisen ominaisuuksista on kyky priorisoida. Tee se, mikä on välttämätöntä. Priorisoi myös ajankäyttö. Älä sohi joka paikkaan, älä piperrä.

Ole säntillinen raha-asioiden ja tositteiden kanssa. Viimeistään nyt on aika ymmärtää, että laskut maksetaan ajallaan, paperilappujen arkistointi on elintärkeää ja että sähköpostien järjestely on välttämätöntä.

Tee yrityksesi näkyväksi. Perusta ammattilaisen avulla nettisivut ja huolehdi niiden päivittämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yrittäjille 3,6 miljardin lasku – Työkyvyttömyys on kallis paukku21.11.2018 14.35
Asiantuntija varoittaa yrittäjiä: Monilla käytössä väärä lääke jaksamisongelmiin4.11.2018 20.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat