Puheenaihe

Lähes 100 000 autoa romutettiin viime vuonna – digiloikka vauhditti ennätystä

Ympäristö on otettu huomioon, kun jokainen huolehtii autonsa asianmukaisesti virallisen kierrätysjärjestelmän piiriin.

sauvo jylhä

Suomessa tehtiin viime vuonna ennätys autojen romuttamisessa. Autoja kierrätettiin yhteensä 88 362, joka tarkoittaa 22 prosentin lisäystä edellisvuoteen verrattuna.

– Kierrätysmäärän kasvu on pitkäjänteisen viestintä- ja valistustyön tulosta, mutta viime vuoden huima kasvu on pääasiassa romutuspalkkion ja alalla tapahtuneen digiloikan ansiota, Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Arto Silvennoinen summaa.

Siirtyminen sähköiseen romutuspoistoon on helpottanut kierrätystä. Sen ansiosta virallisen kierrätysjärjestelmän piiriin saadaan yhä suurempi osa romutusikäisistä ja -kuntoisista autoista.

Silvennoisen mukaan viime vuonna hyvin onnistunut romutuspalkkiokampanja lisäsi kierrätykseen palautuneiden autojen määrää yli 6 000 autolla.

Romutuspoistojen määrä on kasvanut useana vuonna peräkkäin. Toissa vuonna romutuspoistoja tehtiin noin 73 000 ja sitä edellisenä noin 60 000.

Keskimääräinen romutusikä on venynyt 2010-luvulla yli 20 vuoteen. Suomessa autot romutetaan huomattavasti vanhempina kuin muualla Euroopassa. EU-maissa autot palautuvat kierrätykseen keskimäärin 15-vuotiaina.

Elinkaarensa päässä olevan auton voi Suomessa kierrättää ilmaiseksi. Vastaanottopisteiden sijainnin voi tarkistaa Suomen Autokierrätyksen nettisivulta. Vastaanottopisteet poistavat auton rekisteristä ja toimittavat omistajalle romutustodistuksen.

Kierrätyksen ansiosta käyttöikänsä loppuun tulleiden autojen materiaalit ja osat voidaan hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Romuauton keskimääräisestä materiaalisisällöstä 75 prosenttia on metallia, kuten terästä, rautaa, alumiinia ja kuparia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat