Puheenaihe

Puolet yrittäjistä vähentäisi yritystukia – "Historian jäänteitä, markkinoita vääristäviä"

Työolobarometri suitsuttaa pienten työpaikkojen työoloja, mihin Suomen Yrittäjät kaipaavat paikallisen sopimisen estävien lukkojen aukaisemista. Kuvituskuva.

Arkisto/Sauvo Jylhä

Lähes puolet pk-yrittäjistä (48 %) olisi valmiita vähentämään yritystukia nykyisestä. Tämä käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.

Sipilän hallitus yritti karsia yritystukia, mutta asiaa valmistellut parlamentaarinen työryhmä ei päässyt siitä yksimielisyyteen.

Asiaa kysyttiin nyt suoraan yrittäjiltä. Reilu kolmannes (37 %) vastaajista ei vähentäisi tukia ja loput eivät osanneet sanoa. Kyselyyn vastasi 1009 yrittäjää.

– Osa tuista on historian jäänteitä ja selvästi tehottomia sekä markkinoita vääristäviä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

– Osa taas on kansantalouden kannalta perusteltuja, kuten tutkimus- ja tuotekehityspanostukset sekä osa uusiutuvan energian käyttöä lisäävistä tuista.

Seuraavan hallituksen tulisi Kuismasen mielestä laatia ohjelma uudelle yritystukijärjestelmälle. Siinä esimerkiksi tutkimus- ja tuotekehityspanostuksia voitaisiin entisestään lisätä ja nykyisiä tehottomia tukia asteittain purkaa.

Suuret yritykset ovat valmiimpia tukien purkamiseen. Vähintään kymmenen henkeä työllistävistä yrityksistä 57 prosenttia olisi valmiita vähentämään tukia. Myös maantieteellinen sijainti vaikuttaa, sillä pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset suhtautuvat yritystukiin nihkeimmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat