Paikalliset

Pohjanmaan Sosialidemokraatit on Vaasan vaalipiiristä ainoa puolue, jolla on täysi vaalilista – Vaalikampanjoiden aloitus tiivistyy lähemmäksi vaaleja

VAALIT Eduskuntavaalien kampanjoinnin ennustetaan tiivistyvän kuukauden mittaiseksi. Viimeiset kaksi viikkoa taistellaan tosissaan äänistä.

Kuvituskuva/ Lotta Åberg

Kun maaliviiva näkyy vajaan kolmen kuukauden päässä, kilpailujuoksussa Vaasan vaalipiirin 16 kansanedustajan paikasta otetaan vasta alkulämmittelyitä.

Yksittäisiä vaalistartteja on toki nähty, mutta näkyvää kampanjointia on Seinäjoen seudulla tehty toistaiseksi vähän.

Vaasan vaalipiirin puolueorganisaatioille tehdyn kyselyn mukaan kampanjakäynnistykset tulevat painottumaan helmi-maaliskuulle. Yhteisiä kampanjakäynnistyksiä ei joka puolueessa edes pidetä. Esimerkiksi maakunnan suurin puolue Keskusta ei tule järjestämään erillistä yhteistä vaalistarttia.

Vaikka yhteisiä ja näkyviä kampanja-avauksia ei ole vielä juuri nähty, RKP:n Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Martin Norrgård toteaa, että yksittäiset ehdokkaat ovat jo ehtineet aloittaa paikallispolitiikassa kampanjaansa hieman ”salassa”.

– Tammi-helmikuu tulee varmasti olemaan se aika, jolloin useimmat ehdokkaistamme käynnistävät kampanjansa eri kick off -tilaisuuksilla. Maaliskuusta lähtien kaikkien puolueiden kampanjointi on varmasti tiiviimmillään, Norrgård arvioi.

Keskustan piirin toiminnanjohtaja Aki Utter puolestaan uskoo, että todellinen kampanjointi vaalipiirin alueella käynnistyy maaliskuun puolenvälin paikkeilla, kun eduskunta jää vaalilomalle. Saman näkemyksen jakaa Pohjanmaan Sosiaalidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio.

Molempien arvion mukaan vaalipiirin alueella kampanja-aika tulee todennäköisesti tiivistymään aikaisemmista vuosista entisestään ja painottuvan kahteen viimeiseen viikkoon.

– Varsinainen kampanjointivaihe on selvästi lyhentynyt. Uskon, että kampanjointi alkaa toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun eduskunta jää lomalle maaliskuussa. Kampanjointi tiivistyy kuukauteen, joista kaksi viimeistä viikkoa on kiivainta aikaa. Näin meidänkin osalta, Autio arvioi.

Aikaa ehdokasasetteluun on edelleen, sillä eduskuntavaaleissa ehdokashakemusten jättämisen määräaika on maaliskuun 5. päivä.

Toistaiseksi Pohjanmaan Sosialidemokraatit on Vaasan vaalipiiristä ainoa puolue, joka on tammikuun neljänteen viikkoon mennessä asettanut täyden 16 ehdokkaan listan. Keskusta, Vihreät ja RKP ovat asettaneet 14 ehdokasta, Vasemmistoliitto 12 ja Kokoomus 10.

Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin tuore puheenjohtaja Anne Matokangas kertoo, että Perussuomalaisilla on listallaan vielä kaksi paikkaa täyttämättä.

– Tavoite on, että täydelliset ehdokaslistat julkaistaan helmikuun alussa. Kaksi paikkaa on vielä täyttämättä, mutta täytetyksi ne saadaan, ja neuvottelut kahden ehdokkaan kanssa ovat vielä kesken, Matokangas kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat