Puheenaihe

OP varoittaa Suomea – ”Tulee kärsimään muita maita enemmän”

Johanna Erjonsalo

Suomen talous porhaltaa eteenpäin vielä hetken aikaa, mutta kasvu hidastuu vuonna 2020. Näin arvioivat OP:n ekonomistit.

Ennuste on hieman totuttua optimistisempi, koska esimerkiksi syksyllä valtiovarainministeriö arvioi talouskasvun hidastuvan jo tänä vuonna.

Myös OP:n ekonomisteilla on madonlukuja kerrottavanaan. Heidän mukaansa vuonna 2020 alkava maailmantalouden hidastuminen koettelee Suomea muita euromaita enemmän.

OP:n ekonomistit ennustavat Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja 0,8 prosenttia vuonna 2020. Se on pienempi luku kuin euroalueella keskimäärin.

–  Suomelle maailmankaupan hidastuminen on huono uutinen, kun kilpailukyvyn kohenemisesta tullut vetoapukin on hiipunut. Tänä vuonna vienti vielä kasvaa kohtalaisesti muun muassa laivatoimitusten turvin, mutta vuonna 2020 viennin kasvu on jäämässä vähäiseksi, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Tulevien vuosien talouskasvu on ekonomistien mukaan aiempaa enemmän kotimaisen kulutuksen varassa. Ilmassa on kuitenkin merkkejä, että kulutus hiipuu ja säästäminen vähentyy. Se kertoo siitä, että luottamus tulevaisuuteen on laskussa. Myös työllisyyden kasvun ennustetaan hidastuvan.

– Kylmä tosiasia on, että samanlaisia lukuja voidaan odottaa ensi vuosikymmenellä keskimäärinkin, toteaa Heiskanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomen talouskasvu hyytyy pohjolan heikoimmaksi, ennustaa Danske Bank4.1.2019 12.19
VM: Suomen talouskasvu jatkuu lähivuosina hidastuen – työttömistä ja piilotyöttömistä riittää tekijöitä työmarkkinoille17.12.2018 11.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat