Puheenaihe

Uusi karu tieto paljastui peruskoulun varassa sinnittelevistä – "Vaikutus rikollisuuteen on merkittävä"

Kuvituskuva.

Veera Visuri / Arkisto

Toisen asteen koulutukseen pääsy vähentää selvästi poikien todennäköisyyttä syyllistyä rikoksiin, selviää Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksen (VATT) , Elinkeinoelämän tutkimuslaitosksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Ilman toisen asteen koulutuspaikkaa jäämisellä voi olla nuorelle kauaskantoisia vaikutuksia.

Suomalaiseen aineistoon perustuva uusi tutkimus osoittaa, että toisen asteen koulutukseen rimaa hipoen päässeet pojat tekevät rikoksia selvästi pienemmällä todennäköisyydellä kuin ilman opiskelupaikkaa jääneet. Vaikutus rikollisuuteen on merkittävä etenkin lyhyellä aikavälillä, tarkasteltaessa ensimmäistä viittä vuotta opiskelupaikan saamisesta.

Tyttöjen kohdalla samaa vaikutusta ei havaittu. Tytöt tekevät vähemmän rikoksia kuin pojat, eikä toisen asteen ulkopuolelle jääminen lisää tyttöjen rikollisuutta samalla tavalla kuin poikien kohdalla.

Toisen asteen koulutukseen pääsy vähensi eniten omaisuus- ja liikennerikoksia, kun taas väkivaltarikoksiin sillä ei ollut vaikutusta.

Siirtymä peruskoulusta toisen asteen opintoihin on kriittinen vaihe, jossa nuoret tarvitsevat tukea, tutkijat muistuttavat.

Kristiina Huttusen, Tuomas Pekkarisen, Roope Uusitalon ja Hanna Virtasen tarkastelivat koulutuksen vaikutusta rikollisuuteen vertaamalla kehityskulkua kymmenen vuoden ajalta.

Tutkimustulokset tukevat toisen asteen koulutuspaikkojen lisäämistä niillä aloilla, joihin on kysyntää, kiteyttää VATT:n tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen.

Lisäksi tulos puoltaa oppivelvollisuuden pidentämistä, kun jo koulutukseen pääseminen näyttää vähentävän rikollisuutta.

Toisen asteen tutkinnon suorittamisella oli myönteisiä vaikutuksia muun muassa työllistymiseen ja tulotasoon. Vasta toisella asteella opitaan taitoja, joilla on kysyntää työmarkkinoilla.

Tutkimuksessa käytettiin yhteisvalinta-aineistoja vuosilta 1996–2003, tietoa toisen asteen koulutusohjelmien sisäänpääsyrajoista ja käräjäoikeuksien antamista tuomioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kysely paljastaa karun totuuden kouluista – "Kiusaaminen ei ole vähentynyt nuorten keskuudessa"24.1.2019 11.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat