Puheenaihe

Näillä 5 alalla riittää töitä tulevaisuudessa – voisitko sinä olla peukutusmanageri tai mainekauppias?

KOULUTUS Tutkijat listaavat viisi tulevaisuuden ammattia, joihin kannattaa kouluttautua jo nyt.

Maria Höyssä korostaa monipuolista osaamisen yhdistelmää.

Lehdistökuva

Työt eivät lopu ihmisiltä tulevaisuudessakaan, mutta on aloja, joille kannattaa jo nyt alkaa kouluttautua ja taitoja, joita jatkossa erityisesti tarvitaan. Kolme asiantuntijaa antaa omat vinkkinsä tulevaisuuden työelämää silmällä pitäen.

Sitran ennakoinnin johtava asiantuntija, Tulevaisuuden tutkimuksen seuran puheenjohtaja Mikko Dufva pitää tärkeimpänä päästää irti yhden ja ainoan koulutuksen ajatuksesta, sillä jatkuva oppiminen korostuu entisestään. Tulevaisuuden osaamistarpeet kumpuavat Dufvan mukaansa megatrendeistä.

Mahdollisia ammatteja ovat hänen mukaansa esimerkiksi:

1. Väestön ikääntymiseen ja terveydenhoitoon liittyvät ammatit. Hoitajien lisäksi vaikkapa ikääntymiskaveri, joka tarjoaa seuraa vanhuksille tai univalmentaja, joka auttaa aikuisia nukkumaan paremmin.

2. Ilmastoratkaisuihin ja maapallon kantokyvyn sopeutumiseen liittyvät ammatit, kuten ekosysteemirestauroija, joka ennallistaa luonnonympäristöjä tai hiiliviljelijä, joka sitoo ilman hiilidioksidia maaperään.

3. Reiluun ja ihmislähtöiseen datatalouteen liittyvät ammatit, kuten eettisten alustojen suunnittelija, joka huolehtii siitä, että digitaalisen palvelun toiminta on yksilön ja yhteiskunnan kannalta kestävää.

4. Kiertotalouteen ja resurssien kiertoon liittyvät ammatit, esimerkiksi resurssivirtojen suunnittelija, joka kehittää uusia tuotteita teollisuuden sivuvirroista ja minimoi jätteitä, sekä tuotteen elinkaaren pidentäjä, joka pyrkii saamaan myydyn tuotteen mahdollisimman pitkäikäiseksi huollon, korjauksen ja palvelullistamisen kautta.

5. Yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja osallisuutta tukevat ammatit. Esimerkkinä yhteisökoordinaattori, joka parantaa yhteisymmärrystä ja järjestää yhteistoimintaa tai kulttuuritulkki, joka auttaa erilaisista taustoista tulevia ihmisiä ymmärtämään toisiaan ja käymään rakentavaa keskustelua keskenään.

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen erikoistutkija ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan pysyvä asiantuntija Maria Höyssä korostaa monipuolista osaamisen yhdistelmää. Parhaimmillaan se muodostuisi yhdestä erikoisosaamisesta, hyvistä vuorovaikutustaidoista sekä jostain toisen alan erikoistaidosta, kuten englantia laajemmasta kielitaidosta teknisen alan ihmisellä, yhteiskuntatieteilijän hyvistä atk-taidoista tai humanistin bisnesosaamisesta. Kokemus järjestö- tai vapaaehtoistyöstä on plussaa.

Höyssä nostaa esiin neljä osaamisaluetta, joista on hyötyä useilla eri toimialoilla:

1. Big data -analytiikan kehittäminen ja soveltaminen.

2. Kulttuurinen vuorovaikutus ja yleensäkin ihmisten kohtaamiseen liittyvä osaaminen.

3. Käyttöliittymien muotoilu.

4. Juridinen osaaminen, neuvottelutaidot ja etiikka.

5. Synteettinen biologia. Höyssä uskoo tämän vasta alkuvaiheessaan olevan alan kysynnän kasvavan sitä mukaa, kun kiertotalousajattelu etenee.

Turun yliopiston filosofian tohtorin, apulaisprofessori Osmo Kuusen mukaan tulevaisuudessa on kysyntää etenkin:

1. Kaikissa terveydenhuollon ammateissa.

2. Tekoälyspesialisteille.

3. Ravitsemusspesialisteille.

4. Vanhusten, erityisesti dementikkojen, hoitajille.

5. Materiaalien ja erityisesti puumateriaalin spesialisteille.

Poimintoja tulevaisuuden ammateista

Muun muassa tällaisia uusia ammatteja on listattu eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa, jossa etsitään maailmaa muuttavia teknologioita:

Robottiturvallisuuden tarkastaja, robottityönjohtaja, robottikouluttaja, robottityön suunnittelija ja muut robotiikkaan liittyvät työt.

3D-tulostaja, -tuunaaja ja -lähivalmistaja

Tavarastylisti

Kaupunkiviljelijä

Aineenvaihdunta-analyytikko

Etäkokki

Peukutusmanageri, mainekauppias

Kyberturvamies, pilviturvapalvelukonsultti

Etäoppimismentori

Motivaatiosuunnittelija

Lähipalvelunvälittäjä, omavaraiskonsultti

Faktantarkastaja

Tekoälypsykologi

Vertaistyön moderaattori

Motivaatiosuunnittelija

VR-tapahtumakoordinaattori, joukkoistusrekrytoija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tiesitkö? Vuonna 1987 naiset suorittivat 37 prosenttia it-alan tutkinnoista, mutta nyt osuus on aivan toinen – "Eriytyminen pitää yllä tiukkoja sukupuolirooleja"30.1.2019 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat