Paikalliset

Etelä-Pohjanmaalla myönnettiin rahoitusta maatalouden investointeihin ennätysmäärä

Seinäjoki Areenan Sarkamessut kokosi viime viikonloppuna messuhallin täyteen maaseutuelinkeinojen tuoreinta tietoutta. Etelä-Pohjanmaan alueella investoitiin esimerkiksi tällaisiin Lypsyrobotteihin.

Matias Helinko

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen alueella myönnettiin viime vuonna ennätysmäärä investointitukea suunnitelmiin, joilla muun muassa kasvatetaan tilakokoa, nostetaan tilojen tehokkuutta, lisätään eläinten ja työntekijöiden hyvinvointia parantavaa teknologiaa, sekä lisätään uusiutuvan energian käyttöä.

Eteläpohjalaistiloille myönnettiin rahoitusta maatalouden investointeihin ja sukupolvenvaihdoksiin yhteensä 70,27 miljoonaa euroa. Verrattuna edellisvuoteen määrä on huomattavasti suurempi: vuonna 2017 summa oli 47,7 miljoonaa euroa.

Myönnetyt euromäärät kasvoivat, mutta tukipäätösten määrä ei. Tukipäätöksiä tehtiin 405 kappaletta, mikä on hieman pienempi kuin edellisenä vuonna.

Investoinnit ovat siis aikaisempaa suurempia.

– Euromäärä kertoo tilojen investointipaineesta, mutta myös siitä, että olemme ohjelmakauden puolessa välissä. Kun rahoitus on tullut maatalouspuolella etupainotteisesti, niin viljelijät ovat tietoisia siitä ja ovat nyt tehneet omat päätöksensä ja hakeneet rahoitusta, Ely-keskuksen maatalousinvestoinnista vastaava Marianne Muotio selvittää ennätysinvestointeja.

Maatilojen tuotantosuuntausten mukaan tarkasteltuna eniten investointeja tehtiin lypsykarjatalouksiin. 37 eteläpohjalaistilaa investoivat yhteensä 17,4 miljoonaa euroa lähinnä tilojen automaation edistämiseen.

Suurimpien investointien joukkoon kuuluu seitsemän lypsyrobotin navetta. Yleisin investointi on kuitenkin kahden robotin yksikkö.

Kaikki investoinnit eivät suinkaan liity tilakokojen kasvattamiseen: uusien navettojen tai automaation lisäämiseen. Eläintiloilla panostetaan tehokkuuteen ja hyvinvointiin.

– Investointien kautta saadaan tuotannon eri vaiheet mahdollisimman hyvin koneellistettua ja seuranta sekä valvonta siirrettyä tietotekniseen muotoon. Investoinnit on tehty taloudellisesti viisaina ratkaisuina, tavoitteena on sekä eläinten hyvinvoinnin parantaminen, että työntekijöiden työn helpottaminen ja työpanoksen pienentäminen suhteessa karjamäärään, Muotio toteaa.

Automaatioon liittyvissä investoinneissa näkyvät sukupolvenvaihdokset. Nuorten viljelijöiden aloitustukea hyödynsi 51 tilaa, ja tuen määrä oli yhteensä noin 9,5 miljoonaa euroa.

Nuoret yrittäjät ovat pitkälle koulutettuja, joten automaation panostamista on suunniteltu jo opintovaiheessa.

– Uudet, nuoret yrittäjät yleensä lähtevät siitä, että he investoivat uuteen yksikköön: joko laajentavat aikaisempaa tai tekevät uuden yksikön. Jo perustietous on laaja, ja he ovat koulutusvaiheessa pohtineet oman tilansa asioita, mikä on todella hyvä juttu.

Vastaavaa investointien ennätysvuotta ei lähitulevaisuudessa tulla näkemään. Maatilainvestointien rahoitusmahdollisuudet vähenevät Euroopan unionin nykyisen yhteisen maatalouspolitiikan rahoituskauden päättyessä vuonna 2020.

Ely-keskuksen maatilainvestointien asiantuntijat uskovat, että jatkossa heillä on jakaa on ainoastaan niukkuutta.

– Toki investointitarpeita varmaan on edelleen yhtä suuria, mutta koska olemme rahoituskauden lopussa, ja raha on tullut etupainotteisesti ohjelmakaudelle, niin ainakin tämä rahoituskausi on Etelä-Pohjanmaan osalta ohi. Ei tällaiseen 70 miljoonaan tulla enää pääsemään, koska sitä rahaa ei ole enää olemassakaan, Muotio toteaa.

Investoinnit

Nautakarjatalouden investointeja 18 kappaletta, yhteensä 18 miljoonaa euroa.

Sikatalousinvestointeja 12 kappaletta, yhteensä yli 10 miljoonaa euroa.

Lihasiipikarjainvestointeja rahoitettiin viisi, ja tuen määrä oli noin 4,2 miljoonaa.

Energiainvestointeja rahoitettiin 36 kappaletta. Tuen määrän oli noin 3,5 miljoonaa euroa.

Nuorten viljelijöiden aloitustukea hyödynsi 51 tilaa. Tuen määrä yhteensä on noin 9,5 miljoonaa euroa.

Alueella tehtiin neljä lammas- ja vuohitalousinvestointia. Tukea myönnettiin vajaa 600 000 euroa.

Lähde: Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat