Puheenaihe

Brexit uhkaa nostaa suomalaisten lääkelaskua – "Yritämme saada puskurivaraston, mutta jotkut tulevat ilman muuta jäämään pois"

Myllyn Apteekin apteekkari Anne Elo-Kinnunen esittelee tuotteita, jotka on valmistettu Britanniassa.

Jasmin Koivisto

Apteekkeja uhkaa lääkkeiden saatavuusongelmat brexitin takia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ministeriön, viranomaisten ja eri toimijoiden kanssa varautunut tuleviin haasteisiin.

Suomessa myytävistä lääkeaineista noin 350 valmistetaan ainoastaan Britanniassa. Kyseisestä joukosta noin 280 on tarkoitettu ihmisille ja loput ovat eläimien hoitoon. Keskikokoisesta apteekista löytyy noin 20 000 eri nimikettä.

– Yritämme saada puskurivaraston, mutta jotkut tulevat ilman muuta jäämään pois. Toki emme sellaisessa tilanteessa ole, etteikö asiakkaalle löytyisi mitään tilalle. Jotkut voivat olla sellaisia, että pitää ottaa asiakkaan lääkäriin yhteyttä, tilannetta avaa turkulaisen Myllyn Apteekin apteekkari Anne Elo-Kinnunen.

Lääkeaineisiin kuuluu muun muassa särky- ja sydänlääkkeitä, mutta myös elintärkeitä ja harvinaisia lääkkeitä esimerkiksi tietynlaisten syöpien hoitoon.

Helmikuun alkuun mennessä apteekkien piti saada selvyyttä Brexitin mahdollisiin vaikutuksiin, mutta tietoa ei ole vielä tullut perille. Kuitenkin Fimea on selvittänyt eri lääkealan toimijoiden kanssa mahdollisia riskejä ja häiriötilanteita, joita brexitistä voi seurata.

Jos Britannia eroaa Euroopan uniosta ilman sopimusta, tuontitavaroihin lisätään tulli. Kuluttajalla tämä muutos näkyy sitten kalliimmissa lääkkeiden hinnoissa.

– Ensin tullit stoppaavat liikenteen ja sitten ne laitetaan hintoihin. Ainakin tällainen vaara on, huokaa Kinnunen.

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo täydentää, että jos sopimusta tai siirtymäaikaa ei synny, on varauduttava moniin muutoksiin.

Kaikki Britannian ja EU-maiden välillä liikkuvat tavarat tulliselvitetään ja rajalla aletaan noudattaa kolmansiin maihin sovellettavia tullisäännöksiä ja -tariffeja. Lisäksi tarkastukset ja muodollisuudet voivat viivyttää tuonti- ja vientiliikennettä.

– Tullimuodollisuuksien määrä tulee varmasti kasvamaan ja enemmän asiakirjoja ja tietoja tarvitaan tullin kanssa asioidessa, Leiwo toteaa.

Kinnunen huomauttaa, että pelkkä tuonti ei ole vaikutuksen alaisena brexitin takia. Vielä on vaikea arvioida, miten Turun alueen lääkealan yritykset kokevat siirtymisen.

– Vienti on myös iso kysymysmerkki.

Kinnunen toivoo kuluttajien olevan tietoisia lääkkeistään ja mahdollisesti muuttuvasta tilanteesta.

– Parhaimmassa tapauksessa me voimme apteekissa vaihtaa, jos se on lääkevaihdon piirissä oleva lääke. Mutta jos se ei ole, on parasta, että asiakas pohtii lääkärin kanssa, mitä lääkettä jatkossa käytetään, hän suosittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat