Paikalliset

Toisiko halvempi olut lisää asiakkaita Seinäjoen ravintoloihin? – Näin uskoo alan järjestö MaRa

RAVINTOLAT   Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry uskoo, että anniskelun hintaa laskemalla asiakasmäärät lisääntyisivät.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Juha-Matti Aronen (vas.), Juurella-ravintolan yrittäjä Jani Unkeri (edessä) ja Härmän kylpylän toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors uskovat, että laaja tarjonta on kaikkien etu.

Riina Haapala

Anniskeluravintoloiden ruoka- ja alkoholimyynti on laskenut Etelä-Pohjanmaalla. Kun ruoan myynti koko maassa nousi vuodesta 2016 vuoteen 2017, Etelä-Pohjanmaalla kehitys oli päinvastainen. Alkoholimyynti laski prosentin ja ruokamyynti 2,7 prosenttia, kun ruokamyynti kahtena aiempana vuotena oli kasvussa.

– Talousalueella menee hyvin, mutta luvut näyttävät, ettei ole niin vahvaa perinnettä ravintoloissa käymiseen, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Juha-Matti Aronen sanoo, että vuosi 2016 oli maakunnassa poikkeuksellisen hyvä. Yhtenä syynä tähän olivat isot tapahtumat, kuten asuntomessut.

– 2017 oli poikkeuksellisen heikko vuosi. Tapahtumien merkitys on täällä suuri.

Juurella-ravintolan yrittäjä Jani Unkeri muistuttaa, että vuonna 2017 alkoi myös keskustan mylläys, mikä on vaikuttanut myös ravintoloihin.

MaRalla on selvä näkemys siitä, millaisilla keinoilla ravintola-ala saataisiin parempaan nousuun. Tätä varten on luotu hallitusohjelmatavoitteet, joista kirkkaimpana kärkenä on anniskelun arvonlisäveron laskeminen 14 prosenttiin. MaRan mukaan suurin syy anniskelun laskuun on alkoholiannoksen hinta ravintolassa.

Luonnonvarakeskuksen tekemien laskelmien mukaan anniskelun arvonlisäveron laskeminen 24:stä 14 prosenttiin laskisi alkoholiannosten hintoja noin kahdeksan prosenttia.

– Jos oluttuopin hinta alenee kahdeksan prosenttia, se nostaa kysyntää, Lappi sanoo.

Luken arvion mukaan hinnan lasku kasvattaisi ravintolamyyntiä jopa 127 miljoonalla eurolla. Lisäksi Luken tutkimuksen mukaan se kasvattaisi kotimaista tuotantoa ja lisäisi työpaikkoja. Valtion verotulot laskisivat 70 miljoonaa euroa.

– Positiiviset vaikutukset korvaisivat menetyksiä, Lappi muistuttaa.

– Vaikka ravintolapullon hintaa laskisi, se toisi enemmän verotuloja kuin kaupasta ostettu.

Anniskelun arvonlisäveron lasku on kuitenkin paikallisten toimijoiden ulottumattomissa oleva asia. Millaisia keinoja Etelä-Pohjanmaalla aiotaan tehdä, jotta ravintolat pärjäävät?

– Meidän pitää tarjota sellaisia palveluita, että se kiinnostaa asiakkaita. Se koskee sitä, että saadaan paikkakunnan asiakkaat liikkeelle, Unkeri sanoo.

Härmän kylpylän toimitusjohtaja Jan-Erik Hagfors ja Eepeen Juha-Matti Aronen liputtavat myös monipuolisen tarjonnan puolesta. Kylpylän ravintolatarjontaan on lisätty niin pitsaa kuin a’la carte -ravintola.

– Pelkällä buffetilla ei enää pärjää, Jan-Erik Hagfors muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mikä on Seinäjoen paras ravintola? – Äänestä suosikkiasi6.2.2019 07.00

Aiheesta muualla

Pääkirjoitus: Kuinka monta tapahtumakalenteria tarvitaan?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat