Puheenaihe

Lapin reissu edessä? Näissä pakkasasteissa suksi luistaa parhaiten – lue huipputason niksit ladulle

Paras hiihtokeli on, kun pakkasta on 3-5 astetta.

Maija Kaibijainen

Hiihtäjät ovat tänä talvena saaneet nauttia hyvistä olosuhteista. Olympiajoukkueen yhdistetyn, ampumahiihdon ja maastohiihdon suksihuollosta vastaava Teemu Lemmettylä kertoo, että ladulla saa parhaat vauhdit muutaman asteen pakkasella.

– Paras hiihtokeli on miinus kolmen ja miinus viiden pakkasasteen välillä. Jos on lämpimämpää, kamppaillaan enemmän nesteen kanssa. Jos menee kylmemmäksi, haasteena on kuivakitka, Lemmettylä sanoo.

Hiihtäessä suksen ja lumen väliin syntyy pieni vesipatja, jonka päällä suksi luistaa. Kovalla pakkasella nestepatjaa ei pääse syntymään, jolloin mekaaninen kitka on suuri.

– Käytännössä kovalla pakkasella suksen kuviot ovat pienempiä ja voiteet mahdollisimman kovia, Lemmettylä kertoo.

Ammattilaiskisoissa lumella ja suksihuollolla on suuri merkitys. Lemmettylä kertoo, että yhden kisaparin valmisteluun arvokilpailuissa menee testeineen noin kahdeksan tuntia työaikaa.

– Kun keli on tasapuolinen, menestys on pääasiassa urheilijasta kiinni. Ongelmakelillä onnistumisen lisäksi huollolta vaaditaan saumatonta yhteistyötä myös urheilijoiden ja valmennuksen kanssa, Lemmettylä toteaa.

Huoltojoukot tekevät jatkuvaa yhteistyötä välinevalmistajien kanssa. Mukana on myös tieteellistä tutkimusta. Lemmettylä tekee väitöskirjaa biomekaniikasta Jyväskylän yliopistossa.

Kehitys suksihuollon parissa on vauhdikasta. Jos omaa suoritusta ei jatkuvasti paranna, muut joukkueet menevät parissa vuodessa ohi. Parhaimmillaan suksihuolto on kuitenkin yksinkertaista.

– Helpoissa olosuhteissa kilpailukykyisen kaluston voiteleminen ei vaadi kuin muutaman jokaisesta urheiluliikkeestä löytyvän tuotteen. Tämä on lumen hienous!

Haasteena on pitää kalusto kilpailukykyisenä jokaisessa tilanteessa.

– Täydellistä suksea ei tule koskaan. Se riittää, että välineet ovat paremmat kuin muilla, Lemmettylä letkauttaa.

Kirjoittaja: Jaakko Kinnunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat