Paikalliset

Liitosalueiden tonttikauppa on lähes pysähtynyt – Elinvoimalautakunta esittää kaupunkiympäristölautakunnalle myymättömien omakotitalotonttien hinnan alentamista

Tonttikauppoja Peräseinäjoella on suunniteltu esimerkiksi tästä liike- ja toimistotilarakentamiselle varatusta tontista. Karvion Leirintä Oy on tehnyt varauksen Metallitien ja Alavudentien kulmauksessa sijaitsevasta tontista. Karvion Leirinnän hallituksen jäsen Mika Mäkelä kertoo, että yrityksen on tarkoitus rakentaa tyhjälle tontille monitoimihalli. Erikseen rajattaviin pieniin tiloihin sijoittuisi eri alojen yrittäjiä, joilla on tarvetta sisätilalle tai varastolle.

Seinäjoen Sanomat

Seinäjoen kaupungin elinvoimalautakunta on ottanut esille entisten liitoskuntien Peräseinäjoen ja Ylistaron alueiden kehittämisen. Kaupungilta toivotaan panostuksia erityisesti liitoskuntien alueilla sijaitsevien tonttien myynnin edistämiseksi.

Aloitteellinen aiheessa on ollut lautakunnan peräseinäjokelainen puheenjohtaja Veikko Koivisto.

Peräseinäjoen alueella tehdyt tonttikaupat ovat olleet harvassa, ja myymättömiä tontteja on lukuisia. Koivisto huomauttaa, että samaan aikaan ”naapurit myyvät tontteja alennuksella”. Tällä hän viittaa muun muassa Kauhavan käynnistämään kampanjaan, jossa tontteja myydään halvimmillaan kymmenen euron hintaan. Tähän kilpailuun Seinäjoen olisi Koiviston mukaan syytä vastata tarkastamalla tonttien hintoja liitoskuntien alueilla.

– Myymätön tontti ei ole kenenkään etu. Eikä se hirveästi maksaisi, ja on ainakin sitten kokeiltu, Koivisto perustelee hintojen tarkistamista myynnin edistämiseksi.

Koivisto kaipaisi toimia myös tonttien markkinointiin Seinäjoen ”puuronsilmän” ulkopuolisilla alueilla. Koivisto esittää pienen kritiikin kaupungin suuntaan liitoskuntien alueiden tonttien markkinoinnista.

– Ei olla kokonaan unohdettu, mutta toisaalta ei olla aktiivisesti markkinoitukaan.

Ensimmäinen ja yksinkertaisin työkalu, jota Koivisto ehdottaa, on aikanaan Peräseinäjoella käytössä olleen ”Autiotalorekisterin” uudelleen käyttöön ottamista. Rekisteriin oli kirjattuna tyhjillään olleita taloja ja se yhdisti myyjät ja ostajat.

Huoleen alueen elinvoimasta saattaa lukujen perusteella olla aihetta.

Peräseinäjoella asukasmäärä on laskenut vuosien 2012–2017 välisenä aikana 4,8 prosenttia. Ylistarossa väestö on vähentynyt samalla aikajaksolla 1,3 prosenttia, ja Untamalan, Kylänpään ja Hanhikosken muodostamalla tilastointialueella 7,4 prosenttia.

Väestömäärän kehittymisestä kertoo myös myytyjen tonttien määrä, mistä myös Koivisto oli huolissaan. Kaupungin maanmittausteknikko Leena Vartio-Laitinen vahvistaa, että kaupunki on myynyt viime vuosina Ylistaron ja Peräseinäjoen alueelta ainoastaan muutamia tontteja.

Tällä hetkellä Seinäjoen kaupungin asumisen ja ympäristön toimialan ylläpitämässä tonttipankissa on listattuna Ylistaron alueella 52 ja Peräseinäjoella 36 myytävää omakotitalotonttia.

Esimerkiksi Peräseinäjoen Koukkarin alueella on vapaana 13 omakotitalotonttia. Riskunmäeltä kaupataan kuutta tonttia, ja Kirkonkylällä on myynnissä 11 tonttia.

Elinvoimalautakunnan esityslistalla Koiviston esiin nostamaan kritiikkiin vastataan toteamalla, että kaupunki on markkinoinut Peräseinäjoen ja Ylistaron alueen tontteja yhdessä muiden kaupungilla myytävänä olevien tonttien kanssa, ja erillisiä markkinointitoimia ovat viime vuosina tehneet muun muassa toimintansa päättäneet asukaslautakunnat.

Myös uusia toimenpiteitä asukkaiden ja rakentajien houkuttelemiseksi kerrotaan olevan parhaillaan valmisteilla. Yksi näistä on myyntivideoiden toteuttaminen Ylistaron Ritamäen ja Peräseinäjoen Koukkarin alueiden tonteista. Markkinointimateriaalia ollaan valmistelemassa muun muassa Pytinki-messuja varten. Videoita tullaan esittämään myös kaupungin hallinnoimilla videonäytöillä asema- ja keskusta-alueella.

Autiotalojen myynnin edistämiseen ryhdytään myös kaupungin ylläpitämällä Facebookin Kylät ja kaupunginosat -sivustolla.

Elinvoimalautakunta myös esittää kaupunkiympäristölautakunnalle myymättömien omakotitalotonttien hinnan alentamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat