Paikalliset

Elokuvasäätiö kielsi Seinäjoen arabikevät -dokumentin esittämisen tiloissaan: "Ei vastaa säätiön arvoja"

Dokumentin pääosissa ovat irakilainen turvapaikanhakija Shihab sekä maahanmuuttokriittinen aktivisti Antti-Jussi Hirsimäki

Elokuvaosuuskunta Siperia

Suomen elokuvasäätiö purki Seinäjoen arabikevät -dokumentin lehdistötilaisuuden.

Elokuvaa oli tarkoitus esittää tänään perjantaina Helsingissä elokuvasäätiön tiloissa.

Elokuvasäätiön mukaan tilaisuuden sisältö ja sen luonne muuttuivat olennaisesti siitä, mitä sen järjestämisestä oli alun perin sovittu. Elokuvasäätiön mukaan tilaisuus ei olisi ollut enää yksityinen lehdistönäytös vaan julkinen tapahtuma.

Säätiö myös katsoi, että nykyisessä muodossaan tilaisuus ei tulisi vastaamaan Suomen elokuvasäätiön eikä elokuvan muiden rahoittajien arvoja ja toimintatapoja.

Jo ennen koko tilaisuuden perumista elokuvasäätiö ilmoitti, ettei se ole tilaisuuden järjestäjä. Seinäjoen arabikevät -dokumentin tekijät olivat kutsuneet tilaisuuteen brittiläisen Tommy Robinsonin, joka on muun muassa äärioikeistolaisen English Defence Leaguen perustaja. Elokuvasäätiö irtisanoutui Robinsonin julkisesti esittämistä lausunnoista.

– Emme hyväksy rasismia tai vihapuhetta missään sen muodoissa, kommentoi elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen säätiön tiedotteessa.

Seinäjoen arabikevät -dokumenttielokuva kertoo tekijöiden lehdistökutsun mukaan syksyn 2015 turvapaikanhakijakriisistä kolmen eri näkökulman kautta.

– Irakilaisen turvapaikanhakijan, vastaanottokeskuksen johtajan ja paikallisen maahanmuuttokriittisen aktivistin tarinat kohtaavat kolmen vuoden seurannan aikana, tiedotteessa kerrotaan.

Elokuvan ohjaaja Matti Reinikka kertoo tiedotteessa hänelle tarjoutuneen mahdollisuuden seurata turvapaikanhakijoiden Suomeen tuloa Torniossa syksyllä 2015. Hän kertoo halunneensa kuvata ilmiön aiheuttamia jännitteitä ruohonjuuritasolta ja tutustua aiheeseen syvemmin.

Dokumentti oli tarkoitus esittää Ylellä jo lokakuussa. Ylen torstaina nettisivuillaan julkaiseman tiedotteen mukaan Yle ja dokumentin tekijä eivät ole päässeet lopulliseen yksimielisyyteen dokumentin sisällöstä, minkä vuoksi Ylellä ei ole tehty päätöstä sen julkaisemisesta.

Ylen mukaan dokumenttihanke esiteltiin kolmisen vuotta sitten ja käsikirjoituksen perusteella Yle lähti siihen rahoittajaksi. Rahoittajina olivat myös Suomen elokuvasäätiö ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämisekeskus Avek.

– Syksystä 2018 lähtien Ylen tuottaja on useaan otteeseen keskustellut tekijän kanssa, jotta lopullisen elokuvan sisältö vastaisi sovittua, Ylen tilaaja Erkki Astalan ja tuottaja Erkko Lyytisen allekirjoittamassa tiedotteessa kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat