Puheenaihe

Ammattiin opiskelelevat tyytyväisiä opintoihinsa – koulutus uudistui viime vuonna

Kuvituskuva.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Valtaosa ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on tyytyväisiä opintoihinsa.

Kyselyn mukaan opiskelijoista 85 prosenttia on opintojen päättövaiheessa erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä koulutukseensa kokonaisuutena.

Kohtalaisen tyytyväisiä oli 11 ja tyytymättömiä 4 prosenttia.

Yhdestä viiteen ulottuvalla asteikolla opiskelijat antoivat opinnoilleen keskimäärin arvosanan 4,3.

Äidinkieleltään vieraskieliset tutkinnon suorittajat olivat kaikkein tyytyväisimpiä. Opiskelijat kokivat saaneensa koulutuksen aikana osaamista ja ammattitaitoa, jota pystyvät hyödyntämään.

Ammatillisen koulutuksen uudistus tuli voimaan vuosi sitten ja koulutuksen järjestäjät ovat uudistaneet toimintaansa sen mukaisesti. Koulutus sisältää aiempaa enemmän työpaikoilla tapahtuvaa oppimista ja joustavia yksilöllisiä opintopolkuja.

Tarjottuihin mahdollisuuksiin opiskella työpaikalla oli erittäin tyytyväisiä 51 prosenttia kyselyn vastaajista. Tyytyväisiä oli 28 ja kohtalaisen tyytyväisiä 14 prosenttia.

Työpaikalla oppimisen mahdollisuudet saivat opiskelijoilta arvosanan 4,2. Oppisopimusopiskelijat olivat hieman tyytyväisempiä kuin muut.

Kehitettävää olisi opiskelijoiden mielestä siinä, miten he voisivat vaikuttaa nykyistä enemmän tutkinnon osien valintaan.

Lisäksi opiskelijat toivoisivat nykyistä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa itselleen soveltuvien oppimisympäristöjen valintaan. Myös tietoa ulkomaan opintojaksoista toivotaan enemmän.

Opiskelijoilta on kysytty palautetta viime heinäkuusta alkaen.

– Opiskelijapalautteiden tulokset ovat rohkaisevia ja osoittavat, että monia ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteita on jo saavutettu, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo.

Opintojen aloitusvaiheessa 85 prosenttia opiskelijoista koki kuuluvansa hyvin opiskeluyhteisöön ja opiskeluympäristö koettiin turvalliseksi.

Tällä on Grahn-Laasosen mukaan iso merkitys opiskelijoiden hyvinvoinnille.

– Yksilölliset opintopolut ja yhteisöllisyys eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, hän sanoo.

Opiskelijapalautteen ensimmäiset tulokset ovat nyt vapaasti katsottavissa Vipunen.fi -tilastopalvelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat