Puheenaihe

Kuluttaja-lehti selvitti: Tämä firma myy yhteys- ja talotietoja remonttimarkkinoijille – myös tietosuojavaltuutettu kiinnostui toiminnasta

Kuluttajan mukaan yhtiön verkkopalvelusta voi ostaa tietoja tarkoilla hakuehdoilla. Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Oletko miettinyt, mistä remontteja kaupustelevat yritykset saavat yhteystietosi ja tiedot talostasi? Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan  Leadventure-niminen suomalaisyritys myy suomalaisten yhteys- ja talotietoja puhelinmyyjille erilaisilla hakuehdoilla.

Kuluttajan mukaan haku toimii Leadventuren verkkopalvelussa esimerkiksi näin: "kaikki postinumeroalueilla 11000–14000, yli 40 vuotta vanhassa omakotitalossa asuvat, yli 70-vuotiaat naiset". Järjestelmässä on yhtiön mukaan 4,7 miljoonaa asiakaskontaktia.

Kuluttajan mukaan Leadventuren asiakkaisiin kuuluu muun muassa putki- ja lämmitysremontteja myyvä yhtiö Kotisun, joiden painostavia myyntitapoja kuluttajaviranomainen on pitänyt lainvastaisena.

Yhtiön perustaja Olli Sirkiä kertoo Kuluttajalle, että verkkopalvelun tietoja on kerätty eri verkkosivuilta sekä kaupungeilta. Yhtiö ei suostu luovuttamaan yksityishenkilöistä keräämiään tietoja heidän itsensä tarkistettavaksi.

Sirkiä vetoaa siihen, että yhtiö ei itse pidä henkilörekisteriä, vaan toimii ainoastaan Fonectan henkilörekisterin käsittelijänä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ihmettelee yhtiön linjaa ja toteaa, että tarkastusoikeus koskee sekä rekisterinpitäjiä että rekisterin käsittelijöitä.

Tietosuojavaltuutetun toimisto aikoo arvioida, onko sen syytä selvittää yhtiön toiminnan lainmukaisuutta, Kuluttaja kertoo.

Lue koko juttu Kuluttajan sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat