Paikalliset

Maakunnat vaativat toimia valtatie 3:n eteen – julkaisivat 128 miljoonan euron investointilistan

Kuvituskuva

ARKISTOKUVA/Matilda Isohella

Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan maakunnat järjestivät yhteisen Valtatie 3 -seminaarin Laihialla maanantaina.

Tilaisuus kokosi yhteen joukon julkisia ja yksityisiä toimijoita sekä alueen kansanedustajia pohtimaan keinoja valtatie 3:n parannuskohteiden nopeaksi läpiviemiseksi.

Valtatien 3:n liikenne on kasvanut viime vuosien aikana nopeasti, ja ennusteiden mukaan kasvua on myös tulevaisuudessa. Valtatie 3:n Tampere–Vaasa-yhteysväli on osa E12 Euroopan valtiot yhdistävää kansainvälistä tieverkkoa ja EU:n päättämiä pääliikenneväyliä. Nykyisellään Tampere–Vaasa-väli ei kuitenkaan maakuntien mukaan täytä kansainväliselle tieyhteydelle ja valtakunnalliselle pääväylälle asetettuja vaatimuksia.

– Kolmostie on päivitettävä nopealla aikataululla vastaamaan valtakunnallisen pääväylän vaatimustasoa alueen vientikuljetusten toimintavarmuuden, teollisuuden kilpailukyvyn ja liikenneturvallisuuden takaamiseksi. Laihian ja Jalasjärven välisen osuuden jääminen runkoverkon ulkopuolelle tulisi myös mahdollisimman nopeasti korjata, sanoo Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Suomela.

Valtatie 3:lla kulkee tavaraa vuosittain 10 miljardin arvosta, ja se on Suomen tärkeimpiä elinkeinoelämän kuljetusväyliä pohjoisesta Etelä-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. Tiellä kulkee vuosittain 3,5 miljoonaa ajoneuvoa, joista raskaan liikenteen kulkuneuvoja lähes on puoli miljoonaa. Silti Tampere–Vaasa-väliltä löytyy pitkiä 50–60 km/h nopeusrajoitettuja tieosuuksia, vaikka valtakunnalliselle runkoverkolle on asetettu tavoitteeksi 80 km/h:n tuntinopeus.

– Liikenteen sujuvuutta haittaavat lähes viisikymmentä vaarallista liittymää, ja ohitusmahdollisuudet ovat rajalliset yksikaistaisella ja paikoin mäkisellä tiellä. Lisäksi valtatie 3:lla on lukuisia raskaalle liikenteelle hankalia kiertoliittymiä, maakuntien liitot toteavat.

Vuonna 2015 laaditun kehityskäytäväselvityksen mukaan ensimmäisen vaiheen yhteysvälihankkeet tulisi toteuttaa ennen vuotta 2025. Valtatie 3:n Tampere–Vaasa-välin parannuskohteet on suunniteltu niin pitkälle, että rakentaminen voidaan käynnistää välittömästi. Parannuskohteet on koottu 128 miljoonan euron investointipaketiksi.

– Ellei rakentamista aloiteta pikaisesti, tavoitetasoa ei tulla saavuttamaan aikataulussa, maakuntien liittojen tiedotteessa todetaan.

Yhteysvälihankkeen 1. vaihe sisältää:

Hämeenkyrön ohitustie 65 miljoonaa euroa

Keskikaiteet Sikuri–Ikaalinen-ohituskaistoille 4,6 miljoonaa euroa

Teikangas–Mansonniemi-ohituskaistapari 5,5 miljoonaa euroa

Alaskylä–Parkano (vt 23) uusi ohituskaista ja tielinjan oikaisu 13 miljoonaa euroa

Koskuen ohituskaistapari 4,5 miljoonaa euroa

Rajalanmäen ohituskaista ja Mantilan liittymä 5,6 miljoonaa euroa

Lamminkosken ohituskaistapari 5,5 miljoonaa euroa

Jalasjärven eritasoliittymä 6,5 miljoonaa euroa

Vt 3 ja vt 8 Vaasan yhdystien eritasoliittymän parantaminen 5,5 miljoonaa euroa

Pienet liittymä- ja liikenneturvallisuushankkeet 12 miljoonaa euroa

Yhteensä 128 miljoonaa euroa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat