Paikalliset

Sotea voidaan kehittää, maakunnat jäihin – Etelä-Pohjanmaan muutosjohtaja Heli Seppelvirta: "On oltava realisti"

Muutosjohtaja Heli Seppelvirta ja valmistelujohtaja Asko Peltola tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Riina Haapala

Sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen perjantaina tiesi valmistelun lopettamista myös maakunnissa. Rahaa uudistukseen on palanut paljon.

Etelä-Pohjanmaalla valmistelu on aloitettu keväällä 2016. Palkattua henkilöstöä on ollut parikymmentä.

Sote-uudistuksen osalta maakunnissa voidaan kehittää omia ratkaisuja, jos tahtoa löytyy, mutta uudet maakunnat menevät jäihin. Uusiin maakuntiin oli tarkoitus siirtyä tehtäviä muun muassa aluehallintovirastoilta, nykyisiltä maakunnilta, ely-keskuksilta ja pelastustoimelta.

– On oltava realisti ja todettava, että valmistelua on tehty uuden maakunnan rakenteeseen. Sisältöjä on kehitetty ja voidaan jatkokehittää myös nykyisissä organisaatioissa, sanoo muutosjohtaja Heli Seppelvirta.

Työntekijät, jotka ovat olleet maakuntauudistusta tekemässä, palaavat omiin organisaatioihinsa.

Seppelvirran mukaan yhteistyö tulee varmasti syvenemään.

– On syntynyt jo uudenlaisia yhteistyön muotoja. Katsotaan, mitä kaikkea voidaan toteuttaa nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun välittömät kulut Etelä-Pohjanmaalla ovat Seppelvirran mukaan noin neljä miljoonaa euroa. Muita kuluja on tullut työajan kautta. Niitä on kuitenkin Seppelvirran mukaan vaikea arvioida, sillä erilaisissa työryhmissä on ollut satoja tekijöitä. Suurin osa työryhmien jäsenistä on luovuttavien organisaatioiden henkilökuntaa, mutta mukana on myös paljon luottamushenkilöitä, yhteistyökumppaneita ja järjestöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Valmistelujohtaja Asko Peltola pettyi soten kaatumiseen – toivoo, että maakunnallista uudistusta voitaisiin vielä jatkaa8.3.2019 15.31
Keskustan kansanedustaja Kurvinen pettynyt soten kaatumiseen: "Tuhannet ihmiset ovat tehneet vuosikausia töitä"8.3.2019 12.46
Hallitus kaatuu – Juha Sipilä pyytää eroa, syynä soten kaatuminen8.3.2019 09.44
Etelä-Pohjanmaalla viritellään jo vaihtoehtoa, jos sote- ja maakuntauudistus ei toteudu – selvityksessä kolme sote-mallia15.2.2019 07.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat