Paikalliset

Tarvitseeko Suomi lisää ydinvoimaa? – näin vastaavat Vaasan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat

Olkiluodon ydinvoimalaitos. Kuvituskuva.

Janne Koivisto / arkisto

Puolet Vaasan vaalipiirin ehdokkaista vastustaa ydinvoiman lisäämistä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

47 prosenttia Seinäjoen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista oli asiasta eri mieltä tai täysin eri mieltä.

Eniten kannatusta ydinvoiman lisääminen sai kokoomuksen leirissä.

– Ydinvoima on ympäristöystävällisin ja kustannustehokkain energiatuotannon muoto. Suomi pitää vapauttaa tuontienergiariippuvuudestaan, perustelee Susanna Koski (kok.).

– Ydinvoiman maine on suotta tahrittu. Ydinvoima on pitkälti hiilineutraali energiamuoto ja suomalainen peruskallio kannattelee ydinvoimalaa hyvin. Saksan paniikkiratkaisu sulkea ydinvoimalat vuoteen 2022 mennessä on johtanut hiilivoiman räjähdysmäiseen kasvuun. Ydinvoima on hyvä vaihtoehto suomalaiselle enerigantuotannolle ja edistää maan energiaomavaraisuutta, toteaa Aku Autio (kok.).

Eduskuntapuolueista vahvimmin ydinvoimaa vastaan ovat vasemmistoliiton ehdokkaat. Heistä kolme neljäsosaa vastustaa ydinvoiman lisäämistä.

– En kannata ydinvoimaa, koska ydinjätteen käsittelyä ei ole ratkaistu. Ei ole millään laskukaavalla kestävää tehdä jätettä, jota pitää valvoa tuhansia vuosia. Energiaratkaisuna kannatan ensisijaisesti aurinkovoiman lisäämistä. Se ei tietenkään ratkaise koko ongelmaa, mutta paras olisi silti pistää siihenkin vauhtia, toteaa Paavo Sallinen (vas.).

Vihreissä kysymys jakaa vahvasti mielipiteitä. Noin puolet on asiaa vastaan ja puolet sen kannalla.

– Suomi tarvitsee kaikkia puhtaita energiamuotoja lisää. Ydinvoiman ongelma on kuitenkin ongelmalliset hankkeet, joissa olemme riippuvaisia muista. Lisäksi nykyisen kaltaiset suuret voimalat ovat liian kalliita eivätkä näytä valmistuvan. Pitäisi pohtia olisiko mahdollisuus pienydinvoimaloissa ja voitaisiinko niitä toteuttaa jopa suomalaisella teknologisella osaamisella, perustelee Tuomas Ojajärvi (vihr.).

– Suomessa on rakennettu uusia ydinvoimaloita nyt 14 vuotta, kumpikin rakenteilla oleva voimala on pahasti myöhässä eivätkä ole tuottaneet lainkaan sähköä. Uusia lupia tällaiselle rakentamiselle ei nyt tarvita, perustelee Taru Yli-Panula (vihr.).

Moni ehdokas yli puoluerajojen on sitä mieltä, että tehdään nykyiset projektit loppuun ja katsotaan asiaa sitten uudestaan. Olkiluoto 3:lle myönnettiin maaliskuun alussa käyttölupa. Teollisuuden Voima valmistelee parhaillaan sen käyttöönottoa. Tavoitteena on aloittaa kaupallinen käyttö vuoden 2020 alussa. Hanhikiven ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoella on tarkoitus aloittaa vuonna 2021.

– Tehdään ensin valmiiksi nyt keskeneräiset laitokset ja tehostetaan vanhojen toimintaa ja arvioidaan sitten energiatarve uudestaan, toteaa Ville Korpinen (sd.)

TÄYTÄ VAALIKONE TÄÄLLÄ!

Seinäjoen Sanomien vaalikone

Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kokoomus 4,2

Liberaalipuolue 4

Sininen tulevaisuus 3,7

Perussuomalaiset 3,2

Kristillisdemokraatit 3,2

SDP 3

Seitsemän tähden liike 3

Vihreät 2,6

Keskusta 2,5

RKP 2,5

Vasemmistoliitto 2,3

Kansalaispuolue 2,3

Feministinen puolue 1

Itsenäisyyspuolue 1

Kansanliike Suomen puolesta 1

Piraattipuolu 1

(luku puolueen vastausten keskiarvo, asteikko: 1=täysin eri mieltä, 2=eri mieltä, 3=en osaa sanoa, 4=samaa mieltä, 5=täysin samaa mieltä) Lähde: Seinäjoen Sanomien vaalikone (vastaajia 104, tilanne 15.3.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vaalipiirilautakunta vahvisti ehdokkaat – he ovat ehdolla eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä14.3.2019 16.16
Ulvonta susista on kantanut Vaasan vaalipiirin ehdokkaiden korviin – yli puolet karsisi susikantaa13.3.2019 18.00
Onko kaksoisraide Seinäjoen ykköshanke? Pitääkö metsien hakkuita vähentää? – Seinäjoen Sanomien vaalikone on nyt auki1.3.2019 06.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat