Puheenaihe

Taloyhtiöiden asukkaille merkittäviä helpotuksia huoltotoimissa – "Riskien torjumiseksi on perusteltua, että yhtiö huolehtii"

Hajulukkojen avaus on parasta jättää jatkossa ammattilaisille ainakin taloyhtiöissä. LVI-asentajaopiskelijat poseeraavat.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Taloyhtiön kunnossapitovastuiden tulkintoihin on tullut muutoksia. Keskeisimmät muutokset koskevat ilmanvaihdon suodattimia ja pesualtaiden hajulukkoja. Näiden osalta vastuuta on siirretty yhtiölle.

– Vastuunjakotaulukot on uusittu. Samassa yhteydessä oli järkevä tehdä tiettyjen kunnossapitovastuiden osalta tarkistuksia, toteaa Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Hajulukon puhdistamisvastuun siirtäminen yhtiölle on järkevää, koska lavuaarin tukkeutuminen voi johtaa pahimmassa tapauksessa ylivuotoon ja vesivahinkoon.

– Jos lavuaari vetää heikosti, osakkaan kannattaa esitoimena yrittää puhdistaa hajulukko viemärinavausaineella. Jollei tässä onnistuta, kannattaa kutsua huoltoyhtiö avaamaan tukos, neuvoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

– Hajulukon puhdistus on mallista riippuen monille hankalaa ja vaatii työkalujakin. Myös virheellisesti takaisin kootun hajulukon tiivisteet ja liitännät voivat jäädä vuotamaan, mikä myös johtaa vesivahinkoon. Näiden riskien torjumiseksi on perusteltua, että yhtiö huolehtii myös hajulukon puhdistamisesta, Pujals huomauttaa.

Yhtiön on järkevää vaihtaa myös ilmanvaihdon suodattimet, koska ilmanvaihtokin on yhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä. Jos suodattimet ovat likaisia, järjestelmä ei toimi.

– Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveyteen. Jos vaihtaminen jätetään osakkaiden vastuulle, vaihto saattaa jäädä tekemättä, Hupli arvelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat