Paikalliset

Pakkoruotsi saa kannatusta ehdokkailta – osa haluaisi lisää valinnaisuutta

VAALIT   Osa toivoo kielten opiskeluun alueellista harkintaa: Pohjanmaalla ruotsia tarvitaan, mutta ei välttämättä kaikkialla muualla.

Suurin osa Seinäjoen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista säilyttäisi ruotsin opiskelun pakollisena. Osa ehdokkaista toivoo opetukseen alueellista vaihtelua.

Arkisto/Marika Lumme

60 prosenttia Seinäjoen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista säilyttäisi ruotsin kielen opiskelun pakollisena. Eri mieltä tai täysin eri mieltä on 35 prosenttia ehdokkaista. RKP:n lisäksi niin sanotun pakkoruotsin kannalla ovat eniten SDP ja kristillisdemokraatit.

Vastauksissa korostuu erityisesti Vaasan vaalipiirin sisäiset erot: vaikka Seinäjoella ruotsia tarvitsisikin varsin vähän, ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sen osaamisesta on hyötyä.

– Niin kauan, kun Suomi on kaksikielinen maa, kannatan toisen kotimaisen kielen pakollisuutta. Kannatan kuitenkin vieraiden kielten opettamisen aloittamista nykyistä aikaisemmin, toteaa Risto Ojanperä (kok.).

Moni toivoo kielten opetukseen alueellista harkintaa.

– Ruotsin kielen asema varsinkin ruotsinkielisillä alueilla on taattava jatkossakin. Sen lisäksi tulee taata saamelaisten, romanien, viittomakielisen ja venäjänkielisten vähemmistöjen palveluiden taso Suomessa. Tästä syystä myös kielten opetuksen suhteen tulee tehdä alueellista pohdintaa, toteaa Jenna Alaspää (vihr.).

Monissa ehdokkaiden vastauksissa näkyvät asenteet, joita ruotsin kielen opiskelu on herättänyt. Vihreiden Mikko Jokipii toteaa omassa vastauksessaan, että 18-vuotiaalta itseltään kysyttynä vastaus olisi voinut olla erilainen.

– Ruotsin kielen asema voisi kohentua vapaehtoisuudesta. Nyt kieli on saanut "pakko"-leiman. Ruotsi on tärkeä kieli pohjoismaisessa yhteistyössä, mutta aluekohtaista harkintaa voitaisiin noudattaa. Pohjanmaalla ruotsi on tärkeä, toteaa kokoomuksen Toni Viljanmaa.

Vähiten kannatusta ruotsin kielen opiskelun pakollisuus saa perussuomalaisten, sinisten, kansalaispuolueen ja tähtiliikkeen ehdokkaiden keskuudessa.

–  Jos ruotsin kieli on peruskoulussa pakollinen, tulee tuntien määrää lisätä, jotta kieli sitten opittaisiin kunnolla. Nykyisillä tuntikehityksillä ei pakollisuudessa ole järkeä. Lisäksi se eriarvoistaa Suomen kielisiä verrattuna kaksikielisiin. Toisen kotimaisen kielen opiskelun tulee perustua vapaaehtoisuuteen, toteaa Piia Kattelus (kp.).

– Mielummin englannin rinnalle kolmas vieras kieli, joka olisi vapaavalintainen. Kielitaito syntyy oman innostuksen, ei pakon kautta, perustelee keskustan Risto Lahti.

Vaalikone

Seinäjoen Sanomien vaalikone on avoinna osoitteessa www.seinajoensanomat.fi/vaalikone.

Ehdokas, jos kutsu vaalikoneeseen puuttuu, ota yhteyttä [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tarvitseeko Suomi lisää ydinvoimaa? – näin vastaavat Vaasan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat17.3.2019 08.00
Vaalipiirilautakunta vahvisti ehdokkaat – he ovat ehdolla eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä14.3.2019 16.16
Ulvonta susista on kantanut Vaasan vaalipiirin ehdokkaiden korviin – yli puolet karsisi susikantaa13.3.2019 18.00
"Tilanne on vähän kuin tuuman putkeen työnnettäisiin kolmen tuuman tavaraa" – Seinäjoen ja Tampereen välinen kaksoisraide jakaa ehdokkaiden mielipiteet6.3.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat