Paikalliset

Seinäjoen keskustan kuolemaa povataan puskaradioissa – keskustan kehittäjä toivoo, että valittamisen sijaan käytettäisiin paikallisia palveluita

Niina Koskipalo toivoo, että puskaradiossa keskustan kuolemaa povaavat asioisivat valittamisen sijaan keskustan liikkeissä.

Riina Haapala

Suuntaviivat Seinäjoen keskustan tulevaisuudelle on luotu. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina keskustan kehittämisohjelman, jonka kokoamisesta vastasi Into Seinäjoki. Ohjelmassa on pieniä ja suuria visioita, joista ainakin suurin osa on Into Seinäjoen Niina Koskipalon mukaan käynnistymässä lähivuosina.

Koskipalo korostaa, että kehittämisohjelma on pohja, jota on tavoitteena täydentää.

– Toivon, että kaikki, joilla on suunnitelmia keskustaan, ilmoittaisivat niitä minulle, niin saamme ne lisättyä, Koskipalo sanoo.

Koskipalo kertoo, että toive keskustan hankkeiden yhteiselle aikajanalle kokoamiseen on lähtenyt yksityisiltä kiinteistösijoittajilta. Osa hankkeista on kaupungin, mutta Koskipalon mukaan listalle toivotaan myös pienempien yritysten investointeja.

– Minä toivon, että Seinäjoen keskusta olisi kaupunki pienessä mittakaavassa, mutta myös vihreys näkyisi. Ei olisi vain korkeita rakennuksia vaan ihmisten kokoinen, Koskipalo sanoo.

Koskipalon mukaan kaupungilla on halua investoida keskustaan, mutta pelkät kaupungin investoinnit eivät riitä.

– Tarvitaan rohkeita avauksia, Koskipalo sanoo.

– Toisaalta se vaatii myös sitä, että on ihmisiä, jotka haluavat käydä keskustassa ja käyttää palveluita. Puskaradiossa sanotaan, että keskusta kuolee, mutta täytyy tehdä töitä sen eteen, että näin ei käy. Kukaan ei pyhällä hengellä elä.

Kehittämisohjelman suunnitelmista kaikki ovat muutamaa lukuun ottamatta jo suunnittelun alla. Osan tulevaisuutta määrittelee kaupungin talous.

– Yksityisistä hankkeista uskoisin, että kaikki toteutuvat, Koskipalo sanoo.

Listalla on useita rakentamishankkeita, kuten Torikeskuksen ja Nordean kiinteistön laajennukset. Toisaalta mukana on myös paljon pientä: maalattuja räsymattoja, kännykän latauspistokkeita ja leikkipuistoa. Osa hankkeista toteutuu hyvinkin nopeasti: Keskustori valmistuu huhtikuun lopulla ja kaupunki tuo Koulukadulle viheraltaisiin kuntoiluvälineitä jo tulevana kesänä.

Lisäksi Seinäjoen Yrittäjien alla toimiva keskustan kehittämisverkosto CityTeam suunnittelee erilaisia ostostapahtumia. Niistä ensimmäinen toteutetaan jo uuden Keskustorin avautuessa.

Koskipalo muistuttaa, ettei kehittämisohjelma ole vain Into Seinäjoen visio, vaan Into on tässä lähinnä ideoiden yhteen kerääjänä. Tarkoituksena on, ettei ohjelma jää mappeihin pölyttymään. Sitä seurataan esimerkiksi keskustan kehittämistyöryhmässä. Tarvittaessa kaupunki miettii keinoja, joilla hankkeita voitaisiin vauhdittaa.

Yksi iso huoli monella keskustayrittäjällä on ollut marraskuussa valmistuva Ideapark. Koskipalo ei usko, että se olisi kuolinisku keskustalle, mutta kauppakeskus on niin iso, ettei se voi olla vaikuttamatta koko kaupunkiin.

– Toivon, että sinne tulee yrityksiä, jotka lisäävät Seinäjoen vetovoimaa. Keskustassa pitää olla tarjolla jotain muuta. Tämä ei ole kauppakeskus, vaan uniikki, meidän keskusta, Koskipalo sanoo.

– Olen itse keskustayrittäjän puoliso ja jaan ne odotukset, mitä yrittäjillä vaikutuksista on. Tämä ei tarkoita sitä, että lyödään hanskat tiskiin, vaan pitää kerätä voimat. Uskon, että keskusta on jatkossakin elinvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Seinäjoen uusi keskusta rauhoittuu ainakin hetkellisesti, kun Keskustori valmistuu huhtikuussa. Maakunnan suuri kaupan ja ravintola-alan toimija Eepee seuraa maltillisesti keskustan kaupan kehittymistä.1.3.2019 19.30
Seinäjoen kaupunki kertoo, että Keskustorin kansi valmistuu maaliskuun puoleen väliin mennessä – Uuden torin avajaisia vietetään 27. huhtikuuta15.2.2019 15.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat