Puheenaihe

Ajokortin opetuslupien määrä nousi ennätykseen – näin opetuslupalaiset selvisivät ensimmäisessä inssissä

Liukkaan ajon harjoittelua Kulloon harjoitteluradalla.

Arkisto/Jyrki Hämäläinen

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Viime vuonna myönnettiin noin 27 500 opetuslupaa, kun edellisvuonna luku oli 16 000.

Kun ennen autokoulun käyneet läpäisivät ajokokeen ensimmäisellä yrityskerralla useammin kuin opetuslupalaiset, lakimuutoksen jälkeen tilanne on päinvastainen: heinä–joulukuussa 2018 autokouluissa opetuksen saaneista 61 prosenttia läpäisi ajokokeen ensimmäisellä yrityskerralla ja opetuslupalaisista 70 prosenttia.

Opetuslupalaisten osuus hyväksytyistä henkilöauton ajokokeista oli viime vuonna 22 prosenttia.

– Hienoa, että opetusluvan hyödyntäminen on otettu näin aktiivisesti vastaan. Uudistuksen tarkoituksena oli mahdollistaa erilaisia oppimispolkuja ajokortin hankkimiseksi ja uskommekin, että moni hyödyntää opetuslupaopetusta autokoulun rinnalla, sanoo Traficomin osastopäällikkö Kimmo Pylväs.

– Muutoksella haettiin sitä, että uudet kuljettajat tulisivat entistä valmiimpina liikenteeseen. Uudessa kuljettajantutkinnossa painotetaan kokonaisvaltaista ajotaidon hallintaa eikä yksittäisiin virheisiin enää kiinnitetä samalla tavalla huomiota kuin ennen. Eri opetusmallien yhdistäminen tukee tätä varmasti, jatkaa Pylväs.

Viime vuonna henkilöautokortin ajokokeita suoritettiin hyväksytysti 56 700 kappaletta, mikä oli 6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Henkilöauton ajokokeen läpäisi ensimmäisellä yrityskerralla hyväksytysti 64 prosenttia kokeen suorittaneista.

Teoriakokeen muutokset näkyvät myös kokeen läpipääsyprosenteissa. Teoriakokeen suoritti heinä–joulukuussa hyväksytysti 77 prosenttia, kun aikaisemmin kokeen suoritti hyväksytysti lähes 90 prosenttia.

Moottoripyörän hyväksyttyjen ajokokeiden määrä kasvoi edeltävään vuoteen verrattuna 3 prosenttia ja kuorma-autokortin ajokokeiden määrä 8 prosenttia. Hyväksyttyjen mopon käsittelykokeiden määrä sen sijaan laski 12 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat