Puheenaihe

Kuinka paljon "räpsähdyksiä" satelisi, jos jokaisessa Suomen 972 peltipoliisissa olisi kamera? – Poliisipomo antaa huiman miljoona-arvion

Tuusulanväylän peltipoliisiin asennettiin kameraa syyskuussa. Automaattista nopeusvalvontaa tehdään kaikkiaan noin 130 kameralla. Arkistokuva.

Sauvo Jylhä

Poliisi laajentaa vähin erin automaattista nopeudenvalvontaa eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi pk-seudulla uusia kameratolppia asennettiin Tuusulanväylälle Hyrylän eteläpuolelle viime vuonna.

Kuusi tolppaa otettiin käyttöön tämän vuoden syyskuussa, josta lähtien niissä on kierrätetty toistaiseksi vain yhtä kameraa.

Miksi Tuusulanväylän ja vaikka koko Suomen kaikkiin kameratolppiin ei sijoiteta kameraa, automaattisesta liikennevalvonnasta vastaavan poliisin Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein?

– Suomessa on nyt noin 130 valvontakameraa ja 972 valvontatolppaa. Tuolla 130 kameralla tulee suurin piirtein se määrä ylinopeustapauksia, jotka pystymme käsittelemään Liikenneturvallisuuskeskuksessa. Jos kameroita olisi enemmän, ne olisivat tyhjänpanttina tolpissa.

Miksi Liikenneturvallisuuskeskukseen ei sitten palkata lisää henkilökuntaa kuvia käsittelemään? Uudet kamerathan tahkoavat rahaa, jolla voisi palkata lisää väkeä töihin.

– Eduskunta päättää poliisin budjetista. Liikenneturvallisuuskeskuksessa on töissä reilut 50 henkilöä ja kuljettajille määrättiin viime vuonna noin 606 000 kirjallista huomautusta, sakkoa ja rikesakkoa.

Kuinka paljon yksi peltipoliisin kameralaitteisto maksaa? Entä valvontatolppa asennuksineen?

– Yhden nykyisin käytössä olevan kameravalvontalaitteiston hinta liikkuu 35 000 euron tuntumassa ja tolppa asennuksineen maksaa noin 15 000 euroa.

Mitä siitä seuraisi, jos kameroita olisi Suomen jokaisessa tolpassa ja kaikille kuville olisi käsittelijä, Dennis Pasterstein?

– Aluksi tulisi 2–3 miljoonaa tapausta vuodessa, joka melko nopeasti vähenisi, koska kuljettajat lopettaisivat ylinopeuden ajamisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat