Puheenaihe

Turvajärjestelmät yleistyvät nyt myös kerrostalokodeissa – puhelimesta voi katsoa, onko lapsi tullut koulusta kotiin

ASUMINEN Puhelimen avulla voi katsella kuvista, onko lapsi tullut koulusta kotiin.

Pääkaupunkiseudulla moni asuntomurto paljastuu ulkomailta Suomeen tulleen rikollisryhmän tekemäksi.

Arkisto/ Heli Nurmi

Kodin turvajärjestelmiä hankitaan erityisesti pientaloihin, mutta asennus on mahdollista myös kerrostaloon. Erilaisten kodin turvajärjestelmien myynti on selvässä kasvussa.

Kodeissa on käytössä itsevalvottuja ja ammattimaisesti valvottuja järjestelmiä. Vaikka vakuutus korvaisi murrossa menetetyn omaisuuden, tunne siitä, että kotona on käynyt kutsumattomia vieraita, voi jäädä kalvamaan mieltä pitkäksikin aikaa.

Myös vesivahingot ja tulipalot ovat ennaltaehkäistävissä turvajärjestelmien avulla.

– Kodin turvajärjestelmien kokonaismäärä on Suomessa noin 300.000. Näistä itsevalvottuja järjestelmiä on kaksi kolmasosaa ja ammattimaisesti valvottuja kolmannes. Kokonaismäärän kasvu on noin 10–20 prosenttia vuodessa, luettelee lukuja Verisuren toimitusjohtaja Alexander Gräsbeck.

Toiminto suojaa asukasta kutsumattomilta vierailta myös hänen ollessaan kotona.”

Syy kasvuun on ajan ja laitteiden kehittyminen. Ennen järjestelmät olivat sähköjohtoihin sidoksissa ja hankalasti asennettavia. Nyt laitteet ovat langattomia, helposti asennettavia ja helppokäyttöisiä.

– Kodin turvapalvelut ovat muuttuneet 20 vuodessa huimasti. Nykyään kodin turvapaketteihin voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaiset palvelut; kuten murto-, palo-, vesivuoto- ja turvapuhelinpalvelut. 90 prosenttia asiakkaistamme haluaa ”kokonaispaketin” eli turvaa murtojen, tulipalon ja vesivahinkojen varalta, Gräsbeck sanoo.

Kodin tapahtumia voi seurata omalla älylaitteella reaaliajassa.

Turvapalveluyrityksillä onkin usein omat sovelluksensa, joiden avulla palvelun käyttö on nopeaa ja helppoa.

– Turvallisuuden tunteen merkitystä ei voi korostaa liikaa, kun puhutaan ihmisen kodista. Kotiin hankittu hälytysjärjestelmä mahdollistaa huolettoman poissaolon esimerkiksi lomamatkan tai työreissun aikana, Sector Alarmin toimitusjohtaja Fredrik Markelin sanoo.

– Järjestelmiin voidaan asentaa myös toiminto, joka suojaa asukasta kutsumattomilta vierailta hänen ollessaan kotona. Tämä tuo turvaa esimerkiksi yksinasuvalle, Markelin jatkaa.

Samoin järjestelmän avulla voidaan tarkistaa, että lapset ovat tulleet koulusta kotiin.Älypuhelimen kautta voi nähdä kuvia kotoa, ja siten saada varmuuden siitä, että kaikki on kunnossa.

– Hälytysjärjestelmiä hankitaan ylivoimaisesti eniten pientaloihin, erityisesti omakotitaloihin, mutta myös kerrostaloissa on kiinnostusta asiaan. Kerrostalomurtoja tapahtuu säännöllisesti, mikä lisää turvan tarvetta, Fredrik Markelin sanoo.

Muissa Pohjoismaissa kodin erilaisiin turvajärjestelmiin panostetaan Suomea aktiivisemmin.

– Vaikka asuntomurtojen lukumäärä on meillä Suomessa melko maltillinen, turvallisuus on asia joka puhuttaa ja kiinnostaa. Myös paloturvallisuus ja vesivahingoilta suojautuminen kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän, Fredrik Markelin sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat