Paikalliset

Etelä-Pohjanmaan teille ennustetaan keskimääräistä kelirikkoa

MAAKUNTA Teiden päällysteet ovat kärsineet talven lauhoista ja sateisista keleistä. Kevään merkit näkyvät nyt myös jokien virtauksissa: lämmennyt sää ja vesisateet ovat lisänneet Kyrönjoen ja sen eteläpuolisten jokien virtaamia.

Arkistokuva/ Juha Perämäki

Teiden kelirikkokausi on alkanut Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta kerrotaan.

Alkutalven sääolosuhteisiin perustettujen ennusteiden mukaan keväälle ennustetaan alueella keskimääräistä kelirikkoa.

Kelirikko kestää sääoloista riippuen keskimäärin yli kaksi kuukautta. Kelirikon laajuus riippuu niin ikään säätilojen vaihtelusta.

– Hitaasti etenevä viileä kevät, aurinkoisine päivineen ja mahdollisine yöpakkasineen, vähentää kelirikkoa. Nopeasti etenevä kevään tulo sateineen ja pilvisine päivineen puolestaan lisää kelirikkoa, Ely-keskuksesta kuvaillaan kevätsään vaikutusta kelirikkoon.

Tämän kevään ensimmäiset kelirikkorajoitukset on jo asetettu Kauhajoelle maantielle 17059.

Painorajoituksia asetetaan tarpeen mukaan, riippuen kevään säistä ja tierungon sulamisen aiheuttamista ongelmista.

Tiestöä on keväisin painorajoitettu keskimäärin 80–120 kilometrin matkalla.

Ely-keskuksen arvion mukaan teiden päällysteet ovat kärsineet talven lauhoista ja sateisista keleistä, ja päällysteissä on havaittavissa paljon vaurioita, kuten halkeamia ja reikiä.

Vaurioiden vuoksi teille joudutaan todennäköisesti asettamaan nopeusrajoituksia pahimmille tieosuuksille.

Kevään eteneminen näkyy nyt myös jokien virtaamien kasvussa.

Lämmennyt sää ja vesisateet ovat lisänneet Kyrönjoen ja sen eteläpuolisten jokien virtaamia. Talven minimivirtaamista on siirrytty kohti kevään sulamiskautta.

– Lähiviikkojen sää vaikuttaa oleellisesti tämän kevään tulvatilanteeseen. Jos sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle, niin kevättulvasta tulee todennäköisesti selvästi pienempi kuin viime vuonna. Jos taas lunta ja jäätä tulee vielä lisää ja sulaminen siirtyy huhtikuun loppuun, niin tulvariski kasvaa merkittävästi varsinkin Kyrönjoella, Ely-keskuksesta kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat