Vaalit

Nyt syttyi "lihaverosota" – Rinne harkitsisi korkeampaa veroa osalle elintarvikkeista, Sipilä syyttää epäoikeudenmukaisuudesta

Juha Sipilä ei innostu lihan ja maidon verotuksen nostamisesta. Sipilä kommentoi asiaa lauantaina Oulussa.

Arkisto/Juha Perämäki

Keskustan puoluejohtaja Juha Sipilä ei innostu lihan ja maidon veronkorotuksista.

Sipilä kommentoi asiaa lauantaina Oulussa toteamalla, että hinnankorotukset kohdistuisivat kaikkein kovimmin pienituloisiin ja lapsiperheisiin, joiden tuloista iso osa menee ruokaan.

– Tästä huolimatta puheenjohtaja Antti Rinne ja SDP ovat nostamassa ruoan hintaa arvonlisäveron korotuksilla. Rinteen mukaan lihan ohella esimerkiksi maidon arvonlisävero voisi olla korkeampi. Tätä keskusta ei hyväksy, Sipilä painotti puolueen tiedotteessa.

Samalla Sipilä korosti, ettei ilmastoa pelasteta "hankaloittamalla kohtuuttomasti lapsiperheiden ja pienituloisten arkea".

– Tärkeintä päästöjen vähentämisessä on saastuttavien fossiilisten polttoaineiden alasajo sekä kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojen – ennen muuta metsien – kestävä hyödyntäminen, hän toisti.

Rinne täsmensi SDP:n linja: korkeampi vero lihalle laskemalla esimerkiksi kasvisten veroa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toisti lauantaina Ylen haastattelussa, että SDP on valmis harkitsemaan arvonlisäveron nostamisesta sellaisen ruoan osalta, jonka hiilijalanjälki on suuri. Rinteen mukaan esimerkiksi kotimaisen liha vero voisi olla korkeampi kuin kasvisten.

– Tällä hetkellä suomalaisten päästöistä lihantuotanto ja maidontuotanto, mutta erityisesti lihantuotanto eli maatalouden päästöt, ovat liikenteen kanssa yhtä suuret. Jos meinaamme ilmastonmuutosta torjua, tehdä oman osuutemme maapallolla, niin kyllä myös näille asioille täytyy jotain tehdä, Rinne totesi Ylen haastattelussa.

Lihavero-sanasta Rinnekään ei innostu.

– Olen sanonut, että lihassa, ja siitä on tullut kauhea kohu. Ei se mikään lihavero ole, kun arvonlisävero, joka on vähän korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille. Olen itse lihansyöjä edelleenkin ja olen sen valmis maksamaan, koska mielestäni oleellista on se, että saamme tämän maapallon säilytettyä tuleville sukupolville, hän painotti Ylelle.

Myöhemmin lauantaina Rinne tarkensi Demokraatille, että veroero olisi mahdollista toteuttaa laskemalla veroa osassa elintarvikkeista.

Rinteen mukaan "SDP ei ole esittänyt arvonlisäveron korotuksia lihalle ja maidolle vaan kestävän kehityksen arvonlisäveron selvittämistä, jossa lähtökohtana on ympäristö- ja ilmastoystävällisten tuotteiden arvonlisäveron alentaminen".
 
Täydennetty la 23.3. klo 16 Rinteen kommenteilla Demokraatti-lehdelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tuottajapomo epäilee lihaveroa – ”On kamalan populistista ja helppoa sanoa, että verotetaan lihaa”18.3.2019 07.10
SDP:n Antti Rinne kannattaa lihansyönnin verottamista Hesarin vaalikoneessa – "Otetaan selvitykseen ensi vaalikaudella"7.3.2019 09.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat