Puheenaihe

Jussi Halla-aho: "Asioihin vaikutetaan äänestämällä eikä rähjäämällä" – Puoluejohtajilta yksimielinen tuomio Soiniin kohdistuneelle hyökkäykselle

Jussi Halla-aho tuomitsi hänkin osaltaan ulkoministeri Timo Soiniin (sin.) kohdistuneen hyökkäyksen.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Puolueiden puheenjohtajat ovat tuominneet yksissä tuumin ulkoministeri Timo Soiniin (sin.) kohdistuneen hyökkäyksen.

Soldiers of Odin -liiveihin pukeutunut mies yritti lyödä Soinia sunnuntaina Korson maalaismarkkinoilla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti Twitterissä, että "Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että täällä poliitikot voivat liikkua kadulla, eikä eduskunnan ympärillä ole piikkilankaa".

– Pidetäänpä Suomi sellaisena jatkossakin. Asioihin vaikutetaan äänestämällä eikä rähjäämällä, hän twiittasi.

Kokoomuksen Petteri Orpo painotti hänkin, että puheen on riitettävä.

– Tuomitsen kaikki väkivaltaiset teot enkä hyväksy myöskään väkivaltaan yllyttämistä. Jokaisen on saatava elää rauhassa sekä voitava osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman pelkoa. Poliittiset erimielisyydet on ratkottava puhumalla, Orpo tiivisti.

Myös vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto korosti, että väkivallan ja vaalityön häiritsemisen olevan aina tuomittavaa.

– Väkivalta ja vaalityön häiritseminen aina tuomittavaa. Mielipiteet ovat erilaisia, mutta kaikilla oikeus esittää ne kenenkään uhkaamatta. Samoin ehdokkaiden omaisuuden tärveleminen tuomittavaa. Vaalirauha kuuluu kaikille, Haavisto tiivisti.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti hänkin, ettei tällaista voi hyväksyä:

– Sivistyneessä demokratiassa politiikan erimielisyyksiä ei koskaan ratkaista väkivallalla. Vetoan puoluejohtajiin, että otamme yhteisen kannan kaikkea poliittista väkivaltaa vastaan. Demokratia on niin arvokas asia, että sitä halveksuville tahoille on laitettava stoppi nyt heti, Rinne twiittasi.

Juha Sipilä (kesk.) sanoi samaa.

– Hyökkäys demokratiaa vastaan on tuomittavaa. Poliittista väkivaltaa ei pidä hyväksyä. Meidän on yhdessä jaksettava puolustaa arvokasta yhteistä demokratiaamme, Sipilä kirjoitti.

Ulkoministeri Timo Soinia (sin.) yritettiin lyödä Korson maalaismarkkinoilla Vantaalla sunnuntaina.

Soinin mukaan tapaus on harvinainen, sillä ministeri tarvitsee turvamiesten apua harvoin.

– Tänäänkin tuli sata halausta, pari kolme karkeampaa puheenvuoroa ja sitten tämä, Soini kommentoi MTV:lle.

Katso videojuttu täältä.

Turvamiehet taltuttivat Soldiers of Odin -liiveihin pukeutuneen hyökkääjän. Poliisi otti miehen kiinni heti paikan päältä. Miestä epäillään Soiniin kohdistuneen hyökkäyksen lisäksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Soini ei ole ehdolla eduskuntavaaleissa, mutta osallistuu yhä sinisten vaalityöhön.

Soini on istunut eduskunnassa yhtäjaksoisesti vuodesta 2003. Hän oli nostamassa entisen puolueensa perussuomalaiset vaalimenestykseen kaksissa vaaleissa vuosina 2011 ja 2015. Soini jätti vanhan puolueensa kesällä 2017, kun PS hajosi ja osa puolueen jäsenistä perusti Sinisen tulevaisuuden.

Sinisille Soinin poisjääminen vaaleista oli kova isku, sillä Soini olisi todennäköisesti tuonut puolueelle kaivattuja ääniä tärkeässä Uudenmaan vaalipiirissä.

Uudeltamaalla sinisistä ehdolla ovat muun muassa kansanedustaja ja sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo, kulttuuri-, urheilu- ja Eurooppa-ministeri Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö.

Puoluetovereita tapaus järkytti.

– Järkyttävä väkivallan purkaus varjosti muuten mukavaa telttatapahtumaa Korsossa. Pidetään yhdessä huoli siitä, että väkivalta ja ääriajattelu ei uhkaa suomalaista kansanvaltaa. Koskaan, sinisten puheenjohtaja Sampo Terho twiittasi.

Katso myös video, miten asiantuntija arvioi tapausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Video – Näin Timo Soini kommentoi lyöntiyritystä: "Sata halausta, pari kolme karkeampaa puheenvuoroa ja sitten tämä"24.3.2019 14.44
Mies yritti hyökätä Timo Soinin kimppuun Vantaalla, turvamiehet taltuttivat riehujan24.3.2019 13.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat