Paikalliset

Kaikki Vaasan vaalipiirin äänet laskettu – Henriksson äänikuningatar, perussuomalaisten yllättäjälle yli 13 000 ääntä

Vaasan vaalipiirin äänikuningattareksi nousi RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Johanna Erjonsalo

Kaikki Vaasan vaalipiirin äänet on laskettu.

Äänestysprosentti Vaasan vaalipiirissä oli 74, mikä on kaksi prosenttiyksikköä vuoden 2015 eduskuntavaaleja enemmän. Yli 10 000 ääntä keräsi neljä ehdokasta: Anna-Maja Henriksson (r.), Mauri Peltokangas (ps.), Jutta Urpilainen (sd.) ja Joakim Strand (r.).

Vaalipiirin äänikuningatar on RKP:n Anna-Maja Henriksson, joka sai yli 14 000 ääntä. RKP sai vaalipiirissä suurimman kannatuksen ja keräsi 21,1 prosenttia äänistä. Paikkoja RKP saa neljä, mikä on yksi enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Henrikssonin lisäksi läpi ovat menossa Joakim Strand, Mikko Ollikainen ja Anders Norrback.

Toiseksi suurin puolue Vaasan vaalipiirissä on 20 prosentin ääniosuudella keskusta, joka saa neljä paikkaa. Keskusta menetti yhden paikan. Keskustalaisista eniten ääniä keräsi viime vaaleissa pienellä erolla ulos jäänyt seinäjokelainen Pasi Kivisaari. Kivisaaren lisäksi keskustasta läpi ovat menossa jo ennestään eduskunnassa istuneet Mika Lintilä, Mikko Savola ja Antti Kurvinen.

Kolme paikkaa sai perussuomalaiset. Kaikki perussuomalaisten ehdokkaat olivat uusia. Perussuomalaisten lista meni viime vaaleihin verrattuna varsin uusiksi: kansanedustajat Vesa-Matti Saarakkala ja Reijo Hongisto loikkasivat kesken vaalikauden sinisiin ja Maria Tolppanen demareihin. Nyt läpi meni Mauri Peltokangas, joka keräsi hurjan äänisaaliin: yli 13 000 ääntä. Peltokankaan lisäksi perussuomalaisista läpi ovat menossa Juha Mäenpää ja Jukka Mäkynen.

Kaksi paikkaansa ovat pitämässä SDP ja kokoomus. Demareista Jutta Urpilainen keräsi odotetusti eniten ääniä. Puolue oli ennakkoäänten perusteella saamassa vaalipiiristä kolme paikkaa, mutta vaalipäivän ääntenlaskennan edetessä paikkamäärä jäi kahteen.

Kokoomuksessa Paula Risikko keräsi eniten ääniä. Sen sijaan Janne Sankelon ja Susanna Kosken välillä käytiin tiukka kisa, mikä oli tuttua viime eduskuntavaaleista. Vuonna 2015 läpi meni Susanna Koski, mutta tänä vuonna Sankelo kiilasi edelle.

Kristillisdemokraattien Peter Östman piti edustajanpaikkansa.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista puolet on uusia ja puolet uudelleen valittuja. Valituista kansanedustajista 13 on miehiä ja kolme naisia. Vaasan vaalipiiristä valittujen kansanedustajien keski-ikä on 48 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vaalitulos täysi ällistys – "Kyllä juhannuskokko palaa ennen kuin hallitus saadaan kasaan"14.4.2019 23.11
Katso tästä puolueiden vahvimmat äänestysalueet – vihreille suurin tuki Äkäslompolossa, Leppävirran Kurjalasta yli 70 prosenttia äänistä keskustalle14.4.2019 22.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat