Paikalliset

Vihreiden tavoite Vaasan vaalipiirin ensimmäisestä kansanedustajasta ei toteutunut

Vihreät järjestivät vaalivalvojaisensa Jalasjärven Kinossa. Ennakkoäänteen tuloksia laskemassa Henna Rantasaari (vas), Tuomas Ojajärvi sekä Henna Salo. Poliitikkojen lisäksi tuloksia seurasivat Heidi Ojajärvi ja tytär Tiiu Ojajärvi.

Matias Helinko

Jalasjärven Kinoon oli kokoontunut vaalivalvojaisiin odottava joukko Etelä-Pohjanmaan Vihreitä.

Vaasan Vaalipiirin Vihreät olivat ennakkoon asettaneet vaaleihin tavoitteeksi vähintään yhden ehdokkaan läpimenon ja samalla puolueen ensimmäisen kansanedustajan Vaasan vaalipiiristä: "Uskomme todistavamme historiaa: ensimmäinen vihreä kansanedustaja vaalipiirissämme".

Ennakkoäänten julkistuksen jälkeen arviot olivat vielä toiveikkaita.

– Lähellä ollaan, jännittää saa loppuillan. Katsotaan loppuun asti. Kyllä minä toivon, että se sieltä tulisi, Vaasan Vaalipiirin Vihreiden puheenjohtaja Tuomas Ojajärvi totesi ennakkoäänteen julkistuksen jälkeen.

– Mutta se on jo selvää, että me otetaan nyt vaalivoitto myös täällä. Se, että päästään edes lähelle tavoitteen toteutumista, osoittaa sitä, että kova työ on tehty.

Vaasan vaalipiiri on ollut Vihreillä perinteisesti vaikea, eikä puolueen valtakunnallinen noste ole tähän mennessä toteutunut vaalipiirissä. Vuoden 2015 vaaleissa puolue sai 8,5 prosentin valtakunnallisen kannatuksen, Vaasan vaalipiirissä kannatus jäi vielä 2,5 prosenttiin.

Vaasan Vaalipiirin Vihreillä oli hyvä peruste odottaa ensimmäistä kansanedustajan paikkaa. Sekä ehdokasasettelun, "kentältä" saadun palautteen että edellisten kuntavaalien kannatuksen perusteella oli havaittavissa uudenlaista kiinnostusta puoluetta kohtaan.

Lopullinen 4,2 prosentin ääniosuus ja 1,7 prosenttiyksikön kasvu eivät kuitenkaan vieläkään riittäneet nostamaan ensimmäistä vihreää ehdokasta Eduskuntaan.

Etelä-Pohjanmaan Vihreiden puheenjohtaja Henna Salo ja Ojajärvi olivat laskeneet, että noin 13 000 äänen vertailuluku riittäisi paikan saavuttamiseksi. Vihreiden eniten ääniä kerännyt vaasalainen Lotta Alhonnoro keräsi 1 404 henkilökohtaista ääntä, ja vertailuluvuksi muodostui 10 507. Vihreiden ensimmäisen kansanedustajan paikka jäi noin 2000 ääneen päähän.

Vaikka paikkaa ei näissä vaaleissa saavutettu, sekä Salo että Ojajärvi ovat kuitenkin tyytyväisiä tehtyyn kampanjaan ja ehdokasasetteluun.

– Olen huomannut sen, että meihin on suhtauduttu positiivisesti, ja tosi paljon on tullut vastaan ihmisiä, jotka eivät ole koskaan äänestäneet vihreitä, mutta kertovat, että aikovat vihreitä äänestää, Ojajärvi kertoo.

– Kaikkemme olemme tehneet. En tiedä, mitä olisi voinut tehdä enemmän. Sillä tavalla pitää kuitenkin olla tyytyväinen, että tulos on iso nousu, Salo toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat