Paikalliset

Ompelufestarit tulevat Seinäjoelle – tapahtuma kokoaa harrastajat yhteen

Ommel-tapahtumassa on luvassa niin kangasmyyntiä kuin ompeluakin. Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja tunnustautuu itsekin innokkaaksi ompelijaksi.

Riina Haapala

Seinäjoella järjestetään viikonloppuna Ommel-tapahtuma. Se on osa valtakunnallista Ommel-tapahtumien ketjua. Seinäjoella tapahtumaa järjestää Taito Etelä-Pohjanmaa.

Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja kertoo, että idea sai alkunsa viime syksyn käsityömessuilla, kun Ommel-tapahtuma sai käsityöteko-palkinnon.

– Messuilla juteltiin Ommel ry:n puheenjohtaja Jenni Salmisen kanssa, kuinka mahtavaa olisi tuoda tuollainen tapahtuma Seinäjoelle, Hemminki-Haapoja kertoo.

Iso Ommel-tapahtuma järjestetään Espoossa ja muualla on järjestetty lähinnä pienempiä ompelulaneja. Seinäjoelle haluttiin kuitenkin rakentaa pelkkien ompelulanien sijaan hieman isompi tapahtuma.

Seinäjoella on ompelulanien lisäksi luvassa nonstop-työpajoja, kursseja sekä luento. Lisäksi tapahtumassa on kankaiden ja ompelutarvikkeiden myyntiä.

Hemminki-Haapojan mukaan tapahtumaan odotetaan 500–700 kävijää. Lähes kaikki kurssit täyttyivät nopeasti, mutta ompelulaneilla on vielä tilaa.

Ompelulaneilla nimensä mukaisesti ommellaan.

– Se on omatoimista ompelua ryhmässä. Jokainen tuo oman ompelukoneensa ja tilassa on leikkuupöytä. Se on kivaa yhdessä tekemistä, vaikka jokainen tekee omaa työtään, Hemminki-Haapoja sanoo.

Nonstop-työpajoina järjestetään korkkikangas-paja, jossa tehdään yhdestä tämän hetken trendikkäimmistä materiaaleista, korkkikankaasta pieniä pussukoita. Lisäksi sunnuntaina järjestetään pikkarityöpaja, jossa voi ommella omat pikkuhousut. Ohjelmassa on myös Annika Pollarin luento design- ja tekstiilialan yritysten kansainvälistymisestä.

Hemminki-Haapojan mukaan tekstiiliala elää Suomessa uutta nousukautta. Hemminki-Haapoja on itse innokas ompelija ja nähnyt, kuinka ompelu alkoi pari vuotta sitten nostaa päätään.

– Kankaiden yöt ja muut tapahtumat nostivat pari vuotta sitten päätään ja kotimaiset yritykset alkoivat pelastaa alaa ja ompelua.

Erityisesti harrastus näkyy sosiaalisessa mediassa, missä esitellään työn tuloksia.

– Itse tekemistä arvostetaan. Kaikissa meidän tapahtumissa huomaa, että ompelu on tosi suosittua.

Taito Etelä-Pohjanmaa järjestää vuoden aikana useita kursseja. Trendikkäimmät kurssit täyttyvät nopeasti. Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti korkkikangas, nahkapaperi ja makramee-työt.

– Myös vaateompelukurssit ovat suosittuja. Siitähän tämäkin idea lähti, että haluttiin laajentaa tarjontaa.

OMMEL x TAITOEP

Ommel x TaitoEP -tapahtuma järjestetään 27.–28. huhtikuuta Sedun tiloissa osoitteessa Kirkkokatu 10. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lanit ja kurssit maksullisia, ilmoittautuminen etukäteen. Nonstop-työpajoihin ja luennolle ei vaadita ilmoittautumista, työpajoissa materiaalimaksu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat