Puheenaihe

Tiesitkö tätä? Kertakäyttögrillin lämpötila voi olla satoja asteita, vaikka hiillos näyttää loppuneen – kymmeniä tulipaloja Suomessa vuosittain

Kertakäyttögrillit aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä tulipaloja.

Riina Haapala

Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö aiheutti toissa vuonna kymmeniä tulipaloja, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Syynä paloihin oli se, että kuumat grillit heitettiin pois liian aikaisin käytön jälkeen.

Viranomaiset muistuttavat, että kertakäyttögrillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä. Tästä ei voi varmistua vain pikaisella vilkaisulla.

– Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin sammuneen. Kertakäyttögrillin jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen tiedotteessa.

Kertakäyttögrillit kannattaa sammuttaa runsaalla määrällä vettä. Grillihiilet tuottavat niin paljon lämpöä, että pullon pohjalta grilliin kaadetut juomat eivät pysty sitä tarpeeksi viilentämään.

Kertakäyttögrilliä ei saa myöskään käyttää kaikkialla, vaan käyttöön pitää olla maanomistajan lupa.

Kannattaakin selvittää etukäteen, miten esimerkiksi kunnat ovat ohjeistaneet puistogrillaamisesta.

Kesäisissä yleisötilaisuuksissa järjestäjien pitää huomioida grillaamisen riskit osana tapahtuman pelastussuunnitelmaa.

– Järjestäjien pitää varautua kuuman jätteen turvalliseen käsittelyyn varaamalla mahdollisuus grillien jäähdyttämiseen vedellä sekä hankkimalla metallisia keräysastioita. Lisäksi järjestäjien tulee tarvittaessa varautua alkusammutukseen, muistuttaa Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala tiedotteessa.

Toinen tulipaloriskiä lomakaudella lisäävä tilanne on tuhkien tyhjentäminen takasta, kiukaasta tai grillistä.

Vuonna 2017 liian kuumana tyhjennetty tuhka sytytti Suomessa noin sata paloa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön senior advicer Ilpo Leino muistuttaa, että tuhka pitää tyhjentää jäähtyneenä ja silloinkin pitää aina käyttää palamatonta astiaa – ei ikinä muoviämpäriä.

Varminta on laskea reilusti vettä tuhka-astiaan ja asettaa astia kauas palavasta materiaalista.

Näin grillaat turvallisesti

Kertakäyttögrillin käyttö rinnastetaan avotulen tekoon. Grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa.

Älä käytä grilliä sisätiloissa. Sisällä on tulipalon ja häkämyrkytyksen vaara.

Käytä kertakäyttögrilliä vain palamattomalla alustalla. Grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti ja aiheuttaa palovaaraa.

Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa ja asenna se käyttöohjeiden mukaisesti. Grillin pohjan on oltava irti alustasta useita senttimetrejä. Myöskin jalustalla varustettuja grillejä tulee käyttää vain palamattoman alusta päällä.

Huolehdi erityisesti, ettei lapsille ja kotieläimille aiheudu palovamman vaaraa kuumasta grillistä.

Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan.

Valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja.

Varaa mukaan tarvittavat välineet käytetyn grillin siirtämiseen lähimpään kierrätysastiaan.

Laita vasta täysin jäähtynyt grilli roska-astiaan ja huolehdi jätteiden lajittelusta.

Vinkkejä tuhkien tyhjentämiseen

Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella.

Älä tyhjennä tulisijasta edellisillan tuhkaa palaviin, kuten muovi-, puu- tai pahviastioihin, äläkä heitä tuhkaa luontoon.

Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

Sijoita tuhka-astia riittävän etäälle kaikesta palavasta materiaalista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat