Paikalliset

Matti Jaskari, 80, pitää Nurmossa huolta 152 traktorin museosta: "Pientä tekemistä pitää olla, liikkumista ja haastetta"

Kaikki traktorimuseon traktorit ovat Matti Jaskarin omia.

Riina Haapala

Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo Nurmossa on vanhoista työkoneista innostuneen paratiisi. Museo sijaitsee vanhassa nuorisoseurantalossa. Kiinteistön osti vuonna 1978 Matti Jaskari, joka laittoi siihen pystyyn oman maatalouskonekorjaamon.

– Olin 16-vuotias vuonna 1955, kun sain ensimmäisen oman traktorin. Armeijasta kun tulin keväällä 1960, menin Hankkijalle traktoriasentajaksi, Jaskari kertoo.

Vuosien aikana Jaskarille kuitenkin syttyi into perustaa oma yritys. Korjaamo oli tuolloin luonteva valinta, olivathan koneet tuttuja maatilalla kasvaneelle ja niiden parissa työskenneelle miehelle. Haave museosta kyti Jaskarin mielessä pitkään.

– Jo Hankkijalla, kun vanhoja toimimattomia traktoreita myytiin romumiehelle, minun sydäntä särki. Sanoin pojille, että vielä joskus perustan museon.

Museon perustamisen aika tuli kuitenkin vasta 2000-luvun alussa. Sitä ennen Jaskari ehti laajentaa korjaamotoimintaa rengasmyyntiin ja tehdä Seinäjoen puolelle parin tuhannen neliön hallin. Museon seinällä on kuva rengashallista vuodelta 1999 ja sen pihassa on jo 40 vanhaa traktoria.

– Niitä alkoi kertyä, kun isännät ostivat renkaita uusiin traktoreihin. Jos tinkasi kovasti hinnasta, saatoin kysyä, että olisiko sinulla vanhaa traktoria osamaksuksi.

Vuonna 2001 Jaskari myi rengashallin. Silloin hänellä oli jo sata traktoria.

– Heti seuraavana arkena ruvettiin tekemään tänne takapihalle pohjia ja rakennettiin iso halli vanhusten leposijaksi, Jaskari toteaa viitaten vanhan nuorisoseuran talon takana olevaan traktorihalliin.

Nyt traktoreita on 152 ja hallit ovat niin täynnä, ettei yhtään uutta mahdu joukkoon. Jaskarilla on traktoreille yksi kriteeri: niiden pitää olla sellaisia, että peltoja on muokattu ja leipää tuotettu.

– Ruotsiin on tuotu harvinaisuuksia Amerikasta, mutta ne eivät minua kiinnosta, kun niitä ei ole ollut Suomessa myynnissä.

Jaskari täytti talvella 80, mutta hän työskentelee edelleen museon yhteydessä olevalla pajalla kuutena päivänä viikossa. Kunnostamista odottavia traktoreita on tällä hetkellä parikymmentä.

– Töitä on tiedossa monelle vuodelle, jos vain terveyttä riittää. Nyt on päästy suht vähällä, Jaskari sanoo.

– Terveyshän se on tällä ikää se pätekijä. Saa olla kiitollinen, kun vielä jalka nousee ja pääkin toimii niin, että ajokorttikin uusittiin. Jos kortin menettää, se on paha vanhalle. Silloin piiri kapenee.

Jaskarin mukaan pieni puuhastelu pitää virkeänä.

– Moni kun jää eläkkeelle, niin laitetaan pehmeämpi sohva ja isompi televisiö ja popparit pöydälle. Se on huono meininki. Pientä tekemistä pitää olla, liikkumista ja haastetta.

Haastetta Jaskarilla riittää: 1940-luvun traktoriin ei niin vain enää löydä varaosia.

Museon vanhin traktori on vuoden 1925 Fordson. Se on ollut käytössä Isossakyrössä.

– Siinä on kumipyörät alla. Isäntä on meinannut vuonna 1950, että tekee nuorennusleikkauksen koneelle, että pojat jäisivät tilalle töihin.

Kallein traktori on vuoden 1957 Deutz F4L 514. Se on maksanut yli 1,3 miljoonaa markkaa ennen vuoden 1963 rahauudistusta, jolloin markasta pudotettiin kaksi nollaa pois.

Fakta

Traktorimuseo sijaitsee osoitteessa Keski-Nurmontie 79.

Museolla vietetään vappupäivänä 1.5. museopäivää ja ovet ovat auki kello 10–14.

Pääsymaksu aikuisilta 5 euroa, lapset alle 10v. ilmaiseksi. Kahvio avoinna, myös makkaranmyyntiä. Maksu käteisellä.

Museopäivien ulkopuolella Traktorimuseo on auki sopimuksen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat