Paikalliset

Rasti-Jussit on saanut ensimmäistä kertaa järjestettäväkseen pyöräsuunnistuksen arvokilpailun – Seinäjoella kilpaillaan viikonloppuna SM-mitaleista

Pyöräsuunnistuksen viestin parisprintin SM-mitaleista ajetaan Törnävän alueella. Viimeinen rasti sijaitsee Törnävän uimarannan pukukoppien vieressä. ”Rastien tuntumaan voi mennä, mutta ei mielellään ajoväylille”, ratamestari Harri Yli-Ilkka ohjeistaa.

Matias Helinko

– Keskimatkan kilpailu käydään asutustaajaman laidalla osittain ennen kartoittamattomassa maastossa. Tarjolla on hyvin monimuotoista maastoa: ulkoilureittejä, hieman korttelia ja kalliokumpareiden väleissä kiemurtelevia kapeita polkuja. Maasto on kohtuullisen tasaista, ja sileähköt avokalliokumpareet ovat tyypillisimpiä tasaisuuden rikkojia. [...] Varsinkin pidemmillä radoilla pienet polut voivat olla teknisesti kovastikin haastavia kivikkoineen ja juurakkoineen, joten reitinvalinnat kannattaa punnita huolella, keskimatkan ratamestari Mika Rantala kuvaa maastoja ratamestarin lausunnossaan.

Suunnistuksen erikoisseura Rasti-Jussit on saanut ensimmäistä kertaa järjestettäväkseen pyöräsuunnistuksen arvokilpailun, SM-pariviestin sekä keskimatkan kilpailun. Tulevana viikonloppuna, 18-19.5., järjestettävän kilpailun kilpailukeskuksena toimii Törnävän koulu. Heti kilpailukeskuksen ulkopuolelta avautuvat alueet ovat olleet kilpailu- ja harjoituskiellossa.

Kilpailualue rajoittuu lännessä Kykösjärveen etelä–pohjoissuunnassa, pohjoisessa linjalle Huhtala–Hallilla–Kivistö aina rautateihin saakka. Eteläosassa kilpailualueen raja asettuu Itäiselle ohikulkuväylälle välillä Routakallio–Eskoo.

Seinäjoella kilpaillaan lajin sääntömääräiset matkat molempina viikonlopun päivinä.

Lauantaina ajettavaan sprintin pariviestikilpailuun osallistuu 99 joukkuetta 53 eri seurasta. Sunnuntaina kilpailtavaan, noin 50 minuutin mittaisen, keskimatkan henkilökohtaiseen kilpailuun odotetaan osallistuvan 274 pyöräsuunnistajaa. Kilpailijoita osallistuu 79:stä eri suunnistusseurasta eri puolelta Suomea.

– Mukana on oikeastaan koko pyöräsuunnistuksen maajoukkue, B-maajoukkue ja nuorten maajoukkue. Terävin kärki on siten Seinäjoella paikalla, kilpailun tiedottaja Ilkka Ruokola kertoo.

Terävimmän kärjen osallistumisen selittää se, että kyseessä on kevään ensimmäinen pyöräsuunnistuskilpailu ja SM-kilpailu. Mutta samalla kilpailu on myös tärkeä näyttöpaikka kansainvälisiin kilpailuihin.

– Liiton toive oli, että täällä tehdään arvokisavalintoja. Siinä mielessä tämä on tärkeä näyttö EM- ja MM-kisoihin, Ruokola jatkaa.

Lauantain sprinttiviestikilpailu ajetaan pääasiassa taajama-alueella ja kilpailukeskuksen lähialueilla: Törnävän kartanoalueella, saarella, kentällä, sekä sairaalan ja Tiukkuvuoren alueilla.

Sprintin ratamestarilla Harri Yli-Ilkalla on yleisölle ohje kilpailun seuraamiseen.

– Viesti ajetaan hyvin vauhdikkaalla maastopohjalla. Toki haasteena on myös se, että ollaan taajama-alueella, missä kilpailijoiden tulee noudattaa yleisiä tieliikennesääntöjä. Vaikka on numerolappurinnassa, on painotettu muiden liikkujien yhtäaikaista olemista alueella.

– Rastien tuntumaan voi mennä, mutta ei mielellään ajoväylille. Törnävän alueella voi kävellä kuin ennenkin, toki suositellaan tiettyä varovaisuutta.

Sunnuntain henkilökohtaisen keskimatkan kilpailun radat on puolestaan sijoitettu metsäiseen maastoon, pääasiassa Hallilanvuoren ja Kärjen kaupunginosien alueelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat