Paikalliset

Pullopojasta kauppiaaksi – Päivölän Citymarketin uusi kauppias ei pelkää riskinottoa ja haluaa kaupastaan maakunnan parhaan

Kauppias Olli Pehkosen suosikkipaikka kaupassa on heviosasto. Sitä remontoidaan tällä viikolla.

Riina Haapala

Päivölän Citymarketin uudella kauppiaalla on riittänyt kiirettä. Olli Pehkosen tavoitteena on tehdä siitä Pohjanmaan paras ruokakauppa. Sitä varten laitetaan tällä viikolla uusiksi hevi- ja leipäosastoja. Uudistus on edessä myös liha- ja kalaosastolla.

– Pientä remonttia joka osastolle, Pehkonen kertoo.

Pehkonen kertoo, että hänellä on päässään visio, jota nyt on lähdetty toteuttamaan. Parhaaksi tuleminen vaatii hänen mukaansa kirkkaan liikeidean.

– Palvelun pitää olla huippuluokkaa, laaja valikoima ja olla sitä, mitä asiakkaat haluavat. Ja elämyksellisyys, että asiakas löytää meiltä aina jotain uutta.

Kaiken keskiössä on kauppiaan mukaan asiakas: kaupan pitää olla sellainen, mitä asiakkaat haluavat. Opit tähän Pehkonen on saanut jo nuorena, kun hän 17-vuotiaana aloitti kesätöissä pienessä K-kaupassa.

– Hain kaupungin kesätöihin ja olin laittanut toiveeksi ruokakaupan. Meidän vieressä oli pieni ruokakauppa ja ajattelin, että se voisi olla kivaa, Pehkonen kertoo.

Lähikaupan kauppias Timo Leppälän työhaastattelu on jäänyt ikuisesti mieleen.

– Timo pyysi paperille kirjoittamaan itsestään ja se oli hirveän jännä paikka.

Paikka oli kuitenkin Pehkosen ja kuukauden kesäpesti venyi lopulta koko kesän mittaiseksi. Pullopoikana ja juomaosaston täyttäjänä toimineen Pehkosen ensimmäinen työtehtävä ei kuitenkaan ollut erityisen mieluisa: hänen piti kylmässä varastossa pestä kassapöytä.

– Silloin ajattelin, etten ikinä enää lähde tähän. Isä oli kuitenkin sanonut, että sen, minkä aloittaa, pitää tehdä kunnolla.

Kassapöydän pesun jälkeen tuli kuitenkin mieluisampia työtehtäviä ja Pehkonen jatkoi syksyllä ilta- ja viikonlopputöissä.

– Timo opetti kaupan lainalaisuudet, Pehkonen kertoo.

Leppälä otti Pehkosen töihin myös armeijan jälkeen. Kaupan henkilökunta tuli läheiseksi ja oli kuin perhe.

– Silloin alkoi kirkastua, että joku päivä haluan olla kauppiaana.

Pehkonen muutti Ouluun, jossa hän sai töitä pienestä K-marketista. Siellä hän tapasi tulevan vaimonsa. Kauaa ei pesti ehtinyt kestää, kun kaupunkiin rakennettiin uutta Citymarkettia Kaakkuriin.

– Kuulin, että siellä on hyvä kauppias ja laitoin hakemuksen menemään. Oli hieno kokemus, kun sai uutta kauppaa olla avaamassa ja laittamassa.

Kun Pehkosen vaimo valmistui puheterapeutiksi, perhe muutti tämän työn perässä Hämeenlinnaan. Sen jälkeen työ on kuljettanut, Seinäjokea ennen vuonna 2010 Alavudelle K-Supermarketin kauppiaaksi. Alavuden kaupan henkilökunnasta ehti tulla läheistä ja kun Pehkoselle tämän vuoden alussa tarjottiin Päivölän kauppaa, oli vanha kauppa haikeaa jättää. Kaduttanut ei kuitenkaan ole eikä Pehkonen pelkää riskinottoa.

– Isällä oli rakennusliike, joka meni 1990-luvulla konkurssiin. Oli hyvä opetus, kun näki, ettei se ole maailmanloppu.

Pehkosen mukaan kauppiaana olo antaa paljon, mutta on myös raskasta.

– En ole ikinä tuntenut, että lähtisin töihin, vaan aina odottaa uutta päivää ja mitä se tuo. Ja kun on huomannut, että hankalistakin hetkistä on selvitty.

Pehkonen on myös yrittänyt noudattaa saamaansa ohjetta siitä, että yrittäjyys on maratonmatka.

– Olen koittanut säästää itseäni ja tehdä suht normaalia työpäivää, että pysyy into ja luovuus ja ehtii perheen kanssa viettää aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat