Puheenaihe

Hoivayritysten edustaja kyseenalaistaa Finnwatchin selvityksen: "Puutteellista analyysia, jota on syytä tarkentaa"

Kirjoittajan mielestä kivistöläisille olisi turvattava terveyspalvelut heidän omalla alueellaan.

ARKISTO/JOHANNA ERJONSALO

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi keskiviikkona kriittisen selvityksen kuuden suuren sote-yrityksen verovastuullisuudesta. Raportti saa tuoreeltaan vastakritiikkiä yksityisiä hoivayrityksiä puolustavalta Hyvinvointiala HALI ry:ltä.

Yhdistyksen mukaan Finnwatchin antamalla kritiikillä ei ole perusteita.

– Finnwatch katsoo, että velan ottaminen yrityksen kehittämiseksi on aggressiivista verosuunnittelua. Asia on päinvastoin - kasvuhakuisuus johtaa suurempiin verotuloihin, Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva sanoo.

– Finnwatchin on syytä tarkentaa analyysiään.

Hän huomauttaa myös, että Finnwatch kritisoi selvityksessä yritysten keskeneräisiä veroriitoja.

Joel Kuuvan mukaan veroriitojen osalta selvyyden hakeminen oikeudessa ei ole poikkeuksellista eikä keskeneräisistä asioista voi vetää yhtäläisyysmerkkiä veronkiertoon.

– Kaikkia selvityksessä esitettyjä keskeneräisiä asioita on jo käsitelty julkisuudessa ja lopulliset arviot on tehtävä vasta prosessien päätyttyä. Joidenkin veroriitojen ongelmalliset järjestelyt on purettu jo kauan sitten, Kuuva sanoo.

Yhdistys kyseenalaistaa myös Finnwatchin kritiikin ammatinharjoittajien käyttämisestä sote-palvelujen tuotannossa. Joel Kuuvan mukaan ammatinharjoittajien työllistäminen on yhtä hyväksytty käytäntö sote-alalla, kuin vaikkapa parturi- tai siivouspalveluissa. Yhdistyksen mielestä Finnwatch antaa selvityksessään myös työpanososingoista perusteettoman negatiivisen kuvan.

– Ammatinharjoittajan työllistäminen ei ole laitonta tai moraalisesti väärin. Tuskin kukaan haluaa kieltää yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimista, Kuuva sanoo.

– Myöskään työpanososingoilla ei kierretä senttiäkään veroja, koska osingot verotetaan ansiotulona.

Hän lisää, että maksamatta jäävät tavalliseen palkkaan verrattuna vain eläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu, joiden osalta etuudetkaan eivät kerry.

– Tämä tuntuu Finnwatchilta unohtuvan, Kuuva ihmettelee.

Finnwatchin selvitys julkaisema sote-yritysten verovastuullisuutta tarkastellut selvitys koski Attendoa, Coronariaa, Mehiläistä, Pihlajalinnaa, Plusterveyttä ja Terveystaloa. Joel Kuuva kertoo, että Hyvinvointiala HALI ry osallistui Finnwatchin selvityksen rahoittamiseen tuhannella eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Finnwatch: Sote-firmat kiertävät verovastuuta uusin keinoin – Mehiläinen ja Attendo pärjäsivät heikoimmin vertailussa29.5.2019 10.16
Finnwatch: Valion alihankkijoiden työntekijöitä sorrettu Thaimaassa26.3.2019 13.34
Finnwatch paljasti: Äitiyspakkauksen taustalla palkkojen poljentaa ja vakavia turvallisuuspuutteita 15.1.2019 10.20
10000 ihmistä vaatii puuttumista Carunan verovälttelyyn – Finnwatch: "Suomi menetti viime vuonna 12 miljoonaa "16.11.2018 09.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat