Puheenaihe

Vuokramökki voi olla surmanloukku – Levin palo tuonee uusia turvasuosituksia: Tarkista ainakin nämä asiat ennen kuin asettaudut

Levin huhtikuinen mökkipalo sai alkunsa väärin asennetusta lattialämmityskaapelista. Otkes julkaisee lomamökkejä koskevat turvasuosituksensa vuoden lopussa.

Poliisi

Lomakausi ja sen myötä myös vuokramökkien sesonki on alkamassa.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkii edelleen Levin huhtikuista mökkipaloa, jossa kuoli kolme alaikäistä lasta.

Turma tuonee uusia turvallisuussuosituksia lomamökkeihin. Otkesin johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, minkälaisia suosituksia Otkes tulee antamaan. Suositukset valmistunevat vuoden lopussa.

– Se, mihin tullaan erityisesti kiinnittämään huomiota on, millaiset mökkien poistumisturvallisuusjärjestelyt ovat. Meillä on paljon lomamökkejä, joissa petipaikkojen määrä on maksimoitu parvi- ja toisen kerroksen ratkaisuilla. Liiketoiminnan kannalta se on ymmärrettävää, mutta rakenteellisten ratkaisuiden on kuitenkin oltava sellaiset, että sieltä voi pelastautua.

Nurmi arvioi, että ohjeistukset tulevat koskemaan myös uudistuotantoa.

Levin palossa menehtyneet lapset nukkuivat mökin toisessa kerroksessa. Vain ensimmäisessä kerroksessa ollut nuori pelastui.

Lue myös: Kolmen lapsen kuolemaan johtanut tulipalo Levillä syttyi lattialämmityksestä – asennuksessa tehty karuja virheitä

Lomamökeissä olisi Nurmen mukaan aiheellista kiinnittää erityistä huomiota nukkumajärjestelyihin.

Tutkimusten mukaan lapset nukkuvat usein aikuisia sikeämmin ja saattavat huonommin herätä palovaroittimen ääneen. Usein juuri lapset laitetaan keskenään nukkumaan mökkien ylimpiin kerroksiin.

– Palovaroitin on erinomainen väline, mutta on väärä kuvitelma, että se olisi ratkaisu tähän asiaan. Majoittautumisen näkökulmasta on huono idea, että lapset nukkuvat muista erillään ja keskenään.

Erityisesti vuokramökeissä yksi tärkeimmistä henkivakuutuksista on, että mökille saavuttaessa rakennuksen pelastustiet käydään läpi – myös lasten kanssa.

– Vuokralaisten oma aktiivisuus on tärkeä erityisesti vuokramökeissä, jonne tullaan usein ensimmäistä kertaa. Pelastautumistiet kannattaa käydä läpi myös lasten kanssa, jotta palotilanteessa pelastautumisteitä ei tarvitse alkaa keksiä.

Rakennuksesta tulee päästä riittävän nopeasti ulos ja huolehtia siitä, että esimerkiksi talon katolta on turvallista tulla alas taittamatta niskojaan.

– Turvallisuutta on helppo lisätä aika pienillä asioilla, Nurmi jatkaa.

Myös hätäpuhelun soittamista kannattaa harjoitella lastenkin kanssa.

Riskienhallintapäällikkö Mika Neitolan mukaan loma-asunnoissa tarkastuksilla ei ole havaittu suuria puutteita, mutta ne ovat olleet sitäkin merkittävämpiä.

– Osoitenumero on yleisin. Osassa vapaa-ajan asunnoista ei ole osoitenumeroa kiinnitetty ulkopuolelle, eikä rakennuksen virallista osoiteta tiedetä.

– Toinen on, että mökin sisällä ei ole tarpeellisia ohjeistuksia, miten laitteet toimivat. Joissakin tapauksissa takan suojaetäisyyksissä on ollut puutteita. Niitä on ollut tosin myös tavallisissa asuinrakennuksissakin.

Neitola työskentelee pelastuslaitoksella Sodankylässä, jonka alueella on paljon vapaa-ajan asuntoja.

Mökin tarkka osoitetieto on turvallisen poistumistien lisäksi yksi tärkeimmistä hengenpelastajista, koska lomamökkikunnissa välimatkat ovat usein pitkät.

Erityisesti syrjäisemmillä paikoilla avun saaminen saattaa kestää pitkään.

– Apua voi joutua odottamaan jopa kaksikin tuntia. Alkusammutusvälineet ja jonkinlaiset sammutustaidotkin ovat erittäin tärkeitä, Neitola jatkaa.

Otkes

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tekee riippumatonta onnettomuustutkintaa.

Otkesin tutkittavana on vuosittain 20–30 onnettomuutta tai vaaratilannetta ja se toimii oikeusministeriön yhteydessä.

Toiminta on jaettu viiteen tutkintahaaraan: Ilmailu-, raideliikenne- ja vesiliikenneonnettomuuksiin sekä muihin onnettomuuksiin ja poikkeuksellisiin tapahtumiin.

Tutkinnan tuloksena Otkes antaa turvallisuussuosituksia.

Levin mökkipalon lisäksi Otkes tutkii tällä hetkellä kahden lentokoneen yhteentörmäysvaaraa Jyväskylässä huhtikuussa sekä huhtikuussa tapahtunutta aluksen karilleajoa Inkoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taloussanomat: Mökkikaupassa vaivaa usein ostokrapula – pettymys voi lähteä liikkeelle huonekaluista22.4.2019 11.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat