Paikalliset

Ensin piti rakentaa auto, sitten tehtiin sauna – Kalajärven saunafestareilla nähtävästä Rytö-Läjästä ei uskoisi, missä kunnossa se on ollut

Rytö-Läjä on neljän kaveruksen yhteinen sauna-auto. Kuvassa Tero Knaapilan lisäksi hänen tyttärensä Vanessa, joka on isänsä mukaan myös kova saunoja.

Riina Haapala

Kalajärven rantaan kurvaa punainen, puupaneloitu auto, jonka takaosassa törröttää savupiippu. Sauna-auton ulkonäköä katsoessa ensimmäisenä miettii, miksi sen nimi on Rytö-Läjä.

Peräseinäjokelainen Tero Knaapila, joka on yksi saunan omistajista ja sen rakentajista kertoo, että nimen taustalla on Rytö-Läjän alkuperäinen kunto. Neljän hengen kaveriporukka hankki auton Teuvan sauna-ajoja varten vuonna 2014.

– Kun haettiin tämä, niin etupuskuria kun potkaisi, takaa irtosi osia. Niin huonossa kunnossa tämä oli, Knaapila kertoo.

Rytö-Läjä on vanha matkailuauto, joka oli lojunut edellisen omistajansa ladon nurkalla seitsemän vuotta. Knaapila kavereineen osti sen sadalla eurolla.

– Ajettiin se helmikuun 2014 pakkasilla Jalasjärveltä. Matka kesti neljä tuntia, kun tämä sammui sadan metrin välein, Knaapila kertoo.

Kaveriporukan tavoitteena olivat elokuiset sauna-ajot.

– Aikaa muka oli ja välillä ei tehty mitään. Viikkoa ennen huomattiin, että tässä tulee vähän kiire, Knaapila naurahtaa.

Rytö-Läjää tehtiinkin viimeisellä viikolla päivittäin yön pikkutunneille asti. Haasteena oli Knaapilan mukaan se, että ennen kuin pystyi rakentamaan saunan, piti rakentaa auto.

Ensin auton sisältä purettiin kaikki kuskin penkistä taakse päin.

Kaverukset myös miettivät, miten autosta saisi vähän erikoisemman kuin vain auton, jonka sisällä on sauna. Siitä syntyi idea paneloida auto myös ulkoa. Asiaa varmisteltiin myös katsastuskonttorilta.

Kaikki saunan omistajat ovat saaneet autoalan koulutuksen. Lauteiden tekemiseen saatiin apua, sillä aika tahtoi loppua kesken. Knaapila kertoo, että Rytö-Läjässä saa myös virallisesti saunoa ajon aikana seitsemän ihmistä, kun lauteet lasketaan alas.

– Poliisi on pysäyttänyt ja laskenut väkimäärän kyydissä ja sanonut kuskille, että koita kestää, Knaapila kertoo.

– Aina saa hymyn huulille, kun tällä liikkuu.

Rytö-Läjän kanssa on kierretty eri tapahtumia, mutta seuraavaksi sen löylyihin pääsee viikonloppuna järjestettävillä Kalajärven saunafestareilla. Neljättä kertaa järjestettävä tapahtuma sai alkunsa, kun Knaapila oli saunomassa patopenkalla.

– Tunnen tämän ravintola Kalajärven omistajan ja tuli puhetta, pitäisikö kehitellä jotain pientä.

Siitä ajatus sitten lähti. Tapahtuma toimi aluksi kutsuperiaatteella ja Knaapila soitteli tuttuja Teuvan kävijöitä läpi, että tulisitteko. Moni innostui ja he tulevat kysymättäkin.

– Tämä on hieno paikka ja pieni tapahtuma.

Tällä hetkellä saunoja on ilmoittautunut mukaan noin 20. Kaukaisimmat tulevat Etelä-Karjalasta, pääkaupunkiseudulta ja Oulusta. Tapahtuma on yleisölle avoin ja ilmainen.

– Jos vaan lauteilla on tilaa ja kiukaassa höökiä, niin saa kiertää niin paljon saunoja kuin haluaa, Knaapila kertoo.

Kalajärven saunafestarit

Saunat lämpiävät Kalajärven rannalla Peräseinäjoella lauantaina 8. kesäkuuta.

Saunat aukeavat yleisölle kello 11 ja ne ovat saunottavissa iltamyöhään.

Saunoihin on vapaa pääsy.

Illalla Kalajärven tanssilavalla viihdyttävät FIN Cover Boyz & Girlz ja DJ Tony. Iltatapahtuma on maksullinen.

Sunnuntaina on vielä mahdollisuus käydä aamusaunassa kello 10–13.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat