Puheenaihe

Kova viesti Antti Rinteelle Suomen Pankista – "Työllisyysaste nousee reiluun 73 prosenttiin"

Verohallinto muistuttaa palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin Omaverossa vielä loppuvuodelle. Kuvituskuva.

Arkisto / Jussi Vehkasalo

Suomen talouskasvu jatkuu lähivuodet, mutta kasvu jää vaisuksi, ennustaa Suomen Pankki.

Ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Vuonna 2021 kasvu hidastuu 1,3 prosenttiin.

Antti Rinteen hallitukselle tiistaina julkaistu ennuste on haasteellinen, sillä hallitus on rakentanut ohjelmansa vahvasti sen varaan, että työllisyys paranee merkittävästi.

Ennusteen mukaan nopein työllisyyden kasvu on jo takana, ja vuoteen 2021 mennessä työllisyysaste nousee enää reiluun 73 prosenttiin.

– Talouskasvun hidastuminen ja työikäisen väestön väheneminen hidastavat työllisyyden kasvua, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotteessa.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyys 75 prosenttiin, mikä edellyttäisi useita tehokkaita uusia toimia. Hallitus aikoo etsiä keinoja yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, ja ensimmäiset niistä pitäisi esitellä jo ensi syksynä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn totesi tiistaina, että pidemmän aikavälin tavoitteeksi on syytä asettaa 75–78 prosentin työllisyys.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei nosta työllisyysastetta riittävästi, vaan tarvitaan useita uudistuksia, Rehn sanoo tiedotteessa.

Myös riskit ennustettua heikommasta talouskehityksestä ovat SP:n mukaan nyt suuret.

Jos Euroopan ja erityisesti Saksan talous pehmenee pitkäksi ajaksi, se hidastaa etenkin viennin kasvua ja heikentää talouskehitystä entisestään.

Tavalliselle kuluttajalle hyvä lyhyen aikavälin uutinen on työllisyyden paraneminen ja hidas inflaatio, joiden ansiosta ostovoima paranee. Epävarmuus talouden suunnasta kuitenkin hillitsee kulutushaluja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat