Paikalliset

Houm-seurakunta saneeraa itselleen uudet tilat Itikanmäelle – Uusien monikäyttöisten tilojen ovet avataan elokuun lopussa

Houm Church -seurakunta remontoi uusia tiloja Vaasantien varteen Fida Lähetystorin entisiin tiloihin. Kuvassa ovat seurakunnan johtavat pastori Tanja ja Niklas Niemelä.

Matias Helinko

Vaasantien varteen, Kärrääjänkadulle, remontoidaan parhaillaan noin 600 neliön tapahtumatiloja.

Rengastiellä vuodesta 2015 kokoontunut kristillinen Houm-seurakunta muuttaa syksyllä uusiin tiloihin. Fida Lähestystorin käytössä olleeseen ja Rakennus K. Karhun omistamaan rakennuksen valmistuu 250-300 henkilön sali. Lisäksi seurakunta remontoi isot aula- ja palaveritilat sekä studion, joista se lähettää tapahtumistaan live-lähetystä verkkoon.

– Kirkkohan tästä ei tule, vaan tapahtumapaikka, Houm-seurakunnan johtava pastori Niklas Niemelä painottaa.

– Olemme ajatelleet tarjota tiloja vuokratarkoitukseen myös muille, toinen johtavista pastoreista, Tanja Niemelä, jatkaa.

Uskonnolliseksi yhdyskunnaksi rekisteröity Houm teettää rakennuksen omalla kustannuksellaan noin 200 000 euron remontin, jonka se rahoittaa lainalla. Toiminta pyörii muutoin vapaaehtoisin lahjoituksin. Avajaisia seurakunta viettää elokuun lopussa.

Muutto uusiin tiloihin ei kuitenkaan välttämättä ole pitkäaikainen ratkaisu. Alueen voimassa oleva kaava mahdollistaa kerrostalojen rakentamisen.

– Viideksi vuodeksi on tehty Karhun kanssa sopimus. Sen aikaa saamme olla joka tapauksessa, Niklas Niemelä kertoo.

Houm-seurakunnan taustalla on ollut sen perustamishetkellä Helluntaiherätyksestä irtautunut nuorten aikuisten projekti. Perustajapastoreidensa mukaan Houmin oli tarkoitus toimia perinteisten kirkkokuntien ulkopuolella.

Seurakunnan toiminnan käynnistämistä suunnitteli syksyn 2014 aikana noin 50 vapaaehtoista aktiivia. Nyt joukko kasvanut 250 aktiivisen seurakuntalaisen perheeksi – kuten he itse yhteisöään kutsuvat. Seurakuntalaiset ovat eri ikäisiä, mutta suurimman ryhmän muodostavat 25-40-vuotiaat nuoret aikuiset.

Seinäjoella vapaaehtoisia on vajaa 100, Tampereen kampuksella noin 50. Verkossa heidän kirkkosunnuntaita Houm Digitalia seuraa noin tuhat katsojaa ympäri Suomea.

Tarkkaa seurakuntalaisten määrää on pastoreiden mukaan kuitenkin hankala antaa.

– Olemme arvioineet, että noin Seinäjoella Houmia kutsuu kodikseen 250, ja sen lisäksi tamperelaiset. Paljon on myös täällä sellaisia lapsiperheitä, jotka eivät käy joka sunnuntai kirkossa, vaan kerran kuussa tai joka toinen sunnuntai, Tanja Niemelä arvioi.

Muutolla uusiin tiloihin seurakunta hakee joka tapauksessa kasvua ja parempaa toiminnallisuutta.

– Tilat mahdollistavat kasvun. Takomo (Rengastiellä) on ollut joka sunnuntai täynnä. Jos sali 70-80 prosenttia täynnä, ihmiset lakkaavat kutsumasta ystäviään mukaan, Niklas perustelee.

Pastorit totesivat seurakunnan perustamisvaiheessa, että uutta seurakuntaa ei tarvita Seinäjoelle teologisten erojen vuoksi. Teologiset painotukset sekä seurakunnan toiminnan tyylilliset, rakenteelliset ja tapoihin liittyvät asiat olivat kuitenkin tekijöitä, miksi uuden seurakunnan taustalla olevat henkilöt lähtivät toteuttamaan omaa visiotaan.

Perusvision mukaan Houm edustaa perhettä, ja moderni seurakunta on koti, jossa ihmiset innostuvat omista ystävistään ja heidän kohtaamisesta arjessa. Seurakunta on myös linjannut uskovansa elämänmakuiseen, rohkaisevaan, moderniin ja armolliseen seurakuntaan, jonka jumalanpalvelukset ovat aitoja ja ihmisläheisiä.

Visio on viime vuosina edelleen tarkentunut. Houm haluaa olla vahva paikallisseurakunta, mutta sen lisäksi se haluaa laajentua kaikkiin Suomen kasvukeskuksiin.

Seurakunta haluaa myös muuttaa ”Suomen kristillistä perimää”. Toinen ravistelu liittyy sukupuolten väliseen tasa-arvoon seurakunnissa.

Niemelöiden mukaan tällä kulttuurin ravistelulla tarkoitetaan suomalaista mielikuvaa seurakuntakulttuurista.

– Ravistelu tarkoittaa ytimessään sitä, että me haluaisimme ravistella sitä, mitä se usko on. Että se voi olla tärkeää myös tämän päivän ihmiselle, ei pelkästään tietylle porukalle, vaan se voisi olla tärkeää kaikille suomalaisille, Niklas Niemelä selvittää.

Houm-seurakunta

Houm on perinteisten kirkkokuntien ulkopuolella toimiva kristillinen seurakunta. Se on rekisteröity uskonnolliseksi yhdyskunnaksi.

Houm-seurakunta aloitti sunnuntain jumalanpalvelukset vuoden 2015 alussa Seinäjoen Kampustalolla. Omat tilat löytyivät myöhemmin keväällä Rengastieltä sijaitsevan neliömetrin hallin. Nimi oli Vanha Takomo.

Vaasantien varteen valmistuvan tilan seurakunta tekee omalla kustannuksellaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat